Höll svensk kvinna som gisslan på noshörningsreservat

Beväpnade tjuvjägare gick till brutal attack mot ett noshörningsreservat i Sydafrika, skriver Aftonbladet. De skar av hornen på två av djuren, lämnade dem för att dö och höll volontärer som gisslan. En av dem är en svensk kvinna, enligt tidningen.

ANNONS
|

Det var förra veckan i Thula Thula-reservaten, vid Sydafrikas sydöstra kust, som attacken ägde rum, skriver Aftonbladet.

Fem gäringsmän slog till mot ett barnhem för de utrotningshotade noshörningarna. Där övermannade männen en vakt, skar av hornen på två av djuren och lämnade dem sedan för att dö.

Samtidigt ska de ha tagit tre volontärer och medarbetare som gisslan. Under en dryg timme hölls de kvar och ska ha utsatts för misshandel.

– Det är fruktansvärt. Det var en brutal attack och volontärerna är mycket traumatiserade, säger Francoise Malby Anthony, chef för Thula Thula Rhino Fund, till Aftonbladet.

"Det är hjärtskärande"

En av volontärerna var svensk.

ANNONS

– Hon har åkt tillbaka till Sverige nu. Det är hjärtskärande, här kommer några unga människor till Sydafrika för att ta hand om noshörningar och så händer detta, säger hon.

Utrikesdepartementet har hört talas som händelsen.

–Vi känner till de uppgifter som har figurerat i media, säger Johanna Westlund, presskommunikatör vid UD.

Enligt lokala medier ska två personer ha gripits efter attacken.

Enligt Huffington Post ska de noshörningarna som dödades ha förlorat sina föräldrar i tidigare attacker från tjuvjägare.

Om en vecka var det tänkt att personalen skulle avlägsna noshörningarnas horn, för att tjuvjägare inte ska döda dem. Och de var tänkt att de skulle släppas fria.

Francoise Malby Anthony berättar för tidningen att han tror att tjuvjägarna blev tipsade, då de aldrig tidigare har varit med om något liknande.

Under första halvan av 2016 dödades 702 noshörningar. Framförallt är det hornen som tjuvjägarna är ute efter, då pulviserat horn har varit eftertraktat som medicin i bland annat Kina, då det har använts för att bota förkylningar, feber, huvudvärk, malaria och impotens. Hornen används också för att göra knivskaft.

ANNONS