Högre priser kan äta upp lägre skatt

ANNONS
|

Trots nya skattesänkningar är det inte säkert att hushållen får det bättre nästa år.

Högre priser och räntor riskerar att äta upp hela kakan.

-I år har hushållen inte fått det bättre. Tvärtom har man fått mindre kvar på grund av stigande priser, säger Maria Ahrengart, ekonom på Swedbanks Institut för Privatekonomi.

En tvåbarnsfamilj i hyresrätt hade i januari i år 140 kronor mindre kvar i månaden när det nödvändiga var betalt jämfört med i januari för ett år sedan. Och för en tvåbarnsfamilj i villa handlar det om hela 2 130 kronor, enligt institutets beräkningar.

Några förslag som kan förbättra hushållens ekonomi redan i år finns inte i vårpropositionen. Och om man får det bättre nästa år återstår att se.

Priserna på nödvändiga utgifter har stigit mer än det gångna årets måttliga löneökningar. Det gäller både hyror och bolåneräntorna liksom energikostnader och bensin.

ANNONS

Flera ekonomer varnar också för stigande inflation. Och facken har aviserat att man vill ha del av den starkare ekonomin i form av högre löneökningar.

-Om man lägger en expansiv budget och inflationen skenar i väg kan det tvinga Riksbanken att höja styrräntan ytterligare, konstaterar Ahrengart.

Och det i sin tur tvingar upp räntorna på bostadslånen ytterligare.

De flesta pensionärer får en hundralapp mer i månaden i skattesänkning. Samtidigt skriver regeringen i propositionen att underskottet i pensionssystemet väntas bytas till ett överskott under 2012-2015 vilket skulle ge mer i pension.

Inget nämns heller om ekonomiska förbättringar för arbetslösa och flertalet sjuka, konstaterar Ahrengart. Det är grupper som redan har en pressad ekonomi.

ANNONS