Anders Borg är inte beredd att sänka skatten för pensionärer.
Anders Borg är inte beredd att sänka skatten för pensionärer.

Hög pensionärsskatt vidgar klyftorna

ANNONS
|

I dag får pensionärer betala betydligt mer i skatt på sin inkomst än löntagare till följd av att de inte får del av jobbskatteavdragen. Organisationen Skattebetalarna har kartlagt hur stora skillnaderna blivit sedan avdraget infördes. Resultatet är anmärkningsvärt, anser de.

Ett genomsnittligt pensionärspar har under åren 2007–2014 betalat 104000 kronor mer i skatt jämfört med löntagarhushållet i samma inkomstklass. En ensamstående pensionär med låg pension har fått betala 36 000 kronor mer än en lågavlönad ensamstående.

"Dubbelt illa"

–Landets pensionärer har råkat dubbelt illa ut på senare år. Dels är skatten högre, dels har inkomsten utvecklats sämre, säger Joacim Olsson, vd på Skattebetalarna.

ANNONS

Men något utrymme för skattesänkningar till pensionärer finns just nu inte, enligt finansminister Anders Borg (M).

–Vi ska naturligtvis titta på det framöver. Finns det väldigt kraftiga nya finansieringskällor så får man väl titta även på det, säger han.

TT: Men det skiljer 104000 kronor i skatt, är det rimligt?

–Jag tycker det är rimligt att man sänker skatten också för pensionärer, men jag kommer inte som Socialdemokraterna lova bort 7,5 miljarder till pensionärerna som jag saknar finansiering för.

Tomas Eneroth (S) kräver tydliga besked från Borg om hur stor han tycker klyftan ska få bli.

–De utlovar ju fler jobbskatteavdrag nästa mandatperiod vilket kommer att öka klyftan ytterligare. I dag demonstrerar tusentals pensionärer i protest mot pensionärsskatten. Vi vill på sikt ha lika beskattning, säger Eneroth.

Lägre pension

På grund av den så kallade bromsen i pensionssystemet har pensionerna i reala termer dessutom minskat med 3,9 procent sedan 2006, samtidigt som reallönerna ökat med 15,8 procent.

Evert Blom och Anita Höstner från Jönköping är som många andra pensionärer förbannade.

–Vår pension är ju innestående lön och då borde vi betala lika mycket skatt som arbetstagare, säger Evert Blom.

Anita Höstner tycker också att hon märkt av att pensionärer fått det sämre.

ANNONS

–Man hör hela tiden klagomål från bekanta att de inte har råd att göra någonting, säger hon.

ANNONS