Hårt S-angrepp mot försvarspolitiken

ANNONS
|

Löfven anklagade regeringen för att ha handskats oförsiktigt med försvarspolitiken och var mycket kritisk till att regeringen "med några få rösters övervikt" avskaffade värnpliktssystemet. Han lovade breda överenskommelser om försvarspolitiken om han blir statsminister.

-Tilliten till vår förmåga är vikande, sade han i talet.

Löfven hävdade att regeringen misslyckats med försvarspolitiken och att det bland annat beror på inriktningen att Sveriges försvar ska byggas "utifrån och in", det vill säga från en förmåga att delta i internationella insatser.

På presskonferensen fick Löfven frågor om det blir några stora förändringar för det svenska försvaret med en S-regering. Han svarade att ett regeringsskifte inte skulle innebära att "vi vänder 180 grader" i försvarspolitiken.

ANNONS

-En S-ledd regering kommer aldrig att svaja på behovet av ett starkt försvar.

S-ledaren fick också frågor om hur han ska komma överens med den tilltänkta regeringspartnern Miljöpartiet i försvarspolitiken. Löfven hänvisade till försvarsberedningen och försäkrade att en S-regering kommer att hålla fast vid den eventuella breda överenskommelse som görs där.

I sitt tal gladde sig Löfven över att stridsflygplanet Gripen nu ska säljas till Brasilien, en affär som Miljöpartiet beklagar.

-Vi tycker annorlunda. Den affären ska fullföljas, säger Löfven.

Folkpartiledaren Jan Björklund sade i sitt tal att den oroande utvecklingen i Ryssland måste få konsekvenser för nästa försvarsbeslut 2015.

-En försvarsmakt måste dimensioneras efter om det värsta händer; vilken kapacitet behövs då? Jag skulle vilja säga att risken för krig är mycket, mycket låg i dag under en förutsägbar framtid, men den ryska förmågan ökar nu kraftigt framöver och det är det vi måste väga in, sade han.

Björklund sade att "vi måste erkänna" att de svenska markstridskrafterna är organiserade för att försörja internationella insatser.

-De heltidsanställa yrkesbataljoner vi har är alldeles för få för att kunna skydda Sverige. Vi behöver återupprätta markbrigader, sade Björklund.

För att det ska finnas tillräckligt med soldater vill Folkpartiet ha en mix av yrkessoldater och värnpliktiga. Värnplikten skulle, enligt Björklund, kunna omfatta dem som nu genomgått militärutbildning och senare för före detta soldater en viss tid efter att de lämnat försvaret.

Björklund vill också att nästa försvarsbeslut innebär att Gotland åter militariseras, eftersom ön har en viktig strategisk betydelse vid eventuella konflikter i Östersjöområdet.

-Ett intaget Gotland är mycket svårt att återta. Därför behöver vi ha närvaro där, sade FP-ledaren.

ANNONS