Hårdare tag från enig S-kongress

Socialdemokraternas partikongress började och slutade i terrordådets skugga. Enighet präglade en kongress som kom med många bud om hårdare tag.

ANNONS
|

När Löfven avslutade gjorde han det i amerikansk stil. Den stora svenska flaggan som ramade in honom när han höll sitt försenade inledningstal i söndags hade bytts ut mot entusiastiska anhängare uppradade bakom talarstolen.

Men Löfven höll tonen. Han talade återigen om stenhårda tag mot terror, gängkriminalitet och vanliga brott, men även om stenhård kamp mot brottens orsaker.

Hyllar gråsossen

Demokratin måste alltid försvaras med repressiva åtgärder som polis och militär – och förebyggande åtgärder.

- Vi ska slå ned terrorismen med det svenska samhällets totala styrka.

ANNONS

- Vi ska vara en fast punkt som drivs av att skapa ett rättvist och jämlikt samhälle men också av att hitta kompromisser och föra samhället framåt. Det brukar kallas gråsossigt. Jag har inget emot det. För mig är gråsossen den som ser till att arbetet blir gjort men som alltid drivs av ett rött hjärta.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker att det är bra att rätt och plikt och ordning och reda nu betonas i partiet. Kongressen slog fast mål om 10000 fler polisanställda till 2024 och det kom besked om att regeringen vill skärpa terrorlagstiftningen.

- Det har funnits en rättmätig kritik om att vanligt hederligt folk har varit rädda för att gå ut på kvällarna och känt att rättsstaten inte varit på deras sida. Jag tycker det är rätt att Socialdemokraterna tar det på allvar, säger Thorwaldsson.

ANNONS

Bråk och gråt

Men han vill gärna lyfta fram beslut om att överskott ska gå till välfärden, kamp mot hyvling av arbetstider och visstid.

Han tycker att samstämmigheten var större nu än på kongressen för fyra år sedan. Men det har också gråtits och bråkats, enligt Thorwaldsson. Dock inte inför öppen ridå utan i de slutna temagrupperna där besluten har förberetts.

Han är mycket nöjd med att kongressen slagit fast att det behövs ett regelverk mot vinstjakt inte bara i skolan, utan även i vården och omsorgen.

- Det går inte att säga nu som i vintras att det bara ska regleras i skolan.

Konflikter uteblev

Stefan Löfven fick mest applåder när han sade att vinstjakten ska stoppas i hela välfärden.

- Vi tror på valfrihet men vinst kan aldrig vara drivkraften i svensk välfärd. Skattepengarna till vården, skolan och omsorgen ska gå till vården, skolan och omsorgen, sade Löfven.

ANNONS

Förutspådda konflikter om tiggeri och migrationspolitik uteblev. Kanske var det terrordådet som dämpade debattlustan.

Partiledningen fick stöd för sin linje att Sveriges asylpolitik inte kan skilja sig nämnvärt från andra EU-länders. Ombuden nöjde sig med att partiet slår fast att permanenta uppehållstillstånd och möjligheter till familjeåterförening är viktigt – i princip. Detta ska Sverige driva på för i de förhandlingar som pågår på EU-nivå.

TT

Fakta: Viktigaste kongressbesluten

Ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg.

Syftet med svensk skola ska inte vara vinst, och inte heller i äldreomsorgen.

Stopp för konfessionella inslag i alla skolor.

Systemet med skolpeng ska ses över.

Kötid ska inte vara ett urvalskriterium för friskolor.

Alla skolhuvudmän ska eftersträva en blandad elevsammansättning.

Inget tiggeriförbud men lagar och regler ska skärpas och tydliggöras.

Möjligheten att avhysa otillåtna bosättningar behöver bli bättre, samtidigt som de som är på plats måste behandlas rättssäkert och med hänsyn till sin situation.

Ebo-lagen ska slopas

Åtgärder mot den så kallade hyvlingen på arbetsmarknaden – anställda ska ha ett skydd mot att arbetsgivaren vill minska antalet timmar i anställningen.

Reseavdragen ska utredas.

Nej till sockerskatt.

Förbättra ekonomin för dem med lägst pensioner. Grundskyddet ska ses över och stärkas.

En tidsplan ska fastställas när en individualiserad föräldraförsäkring är genomförd.

En nollvision mot mäns våld mot kvinnor.

Nej till medlemskap i Nato.

Kongressen avslog krav på att erkänna Västsahara nu.

EU-länder som inte lever upp till sina åtaganden bör inte fullt ut få del av EU:s strukturfonder.

Om asylpolitiken slog kongressen fast partiledningens skrivning om att ”det är inte möjligt för Sverige att ha en lagstiftning som väsentligen skiljer sig från övriga länders i EU”.

Samtidigt togs en allmän princip att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering. Partiet ska i EU arbeta för en förbättring i dessa frågor.

Lättare för småföretagare att komma med i trygghetssystem.

Billigare för dem att anställa och enklare att få tillgång till finansiering.

De statliga kreditgarantierna ska ses över, liksom villkoren för av- och nedskrivningar, för att göra villkoren mer rimliga för att bygga nytt i alla delar av landet.

ANNONS