Svenska institutet får hård kritik för att tusentals konton blockerades från att ha kontakt med institutets Twitterkonto @sweden. Arkivbild.
Svenska institutet får hård kritik för att tusentals konton blockerades från att ha kontakt med institutets Twitterkonto @sweden. Arkivbild.

Hård kritik mot blockade Twitterkonton

Tusentals konton blockerades från att ha kontakt med Svenska institutets internationella Twitterkonto @sweden. Kontot har skapats för att sprida svenska erfarenheter utomlands. Blockeringen får hård kritik i en extern utvärdering och EU-ministern Ann Linde (S) ser mycket allvarligt på saken.

ANNONS
|

Det var i mitten av maj som 14000 konton blockerades av @sweden. Blockeringen gjordes av den person som just den veckan skötte kontot – en person som arbetar med nätsäkerhet – och godkändes av Svenska institutet (SI).

Blockeringen gjordes för att skydda den som sköter kontot från hot och kränkningar.

När en ny person tog över kontot lät Svenska institutet blockeringen ligga kvar. Det visade sig dock att den inte bara hade drabbat människor som kommit med hot och kränkningar utan även andra. Vissa hade inte ens varit i kontakt med @sweden.

ANNONS

Anmäldes till polisen

Att en myndighet gjorde en sådan massiv blockering i ett svep ledde till kritik, och institutet har anmälts till JO, polisen och Datainspektionen. Flera personer hörde av sig för att få veta vilka konton som blivit blockerade och SI skapade då en sådan lista manuellt. Denna lista raderades dock när blockeringen hävdes, vilket gjordes kort därefter.

Institutet bad om ursäkt och tillsatte en extern rättslig utvärdering.

Allvarlig kritik

Utvärderingen, gjord av professor Mårten Schultz och juristen Daniel Westman, är nu klar. Där riktas kritik mot både blockeringen och kommunikationen av den, när det gäller krav på saklighet och opartiskhet enligt regeringsformen. Dessutom riktas allvarlig kritik mot att Svenska institutet raderade informationen om vilka konton som blivit blockerade. Det anses strida mot arkivlagen som säger att handlingar ska bevaras.

Däremot anses att blockeringen är förenlig med informationsfriheten, att den inte strider mot personuppgiftslagen samt att institutets personal inte har gjort sig skyldiga till förtal av personerna på blockeringslistan.

”Den oberoende rättsliga utvärderingen är en viktig del av vårt arbete framåt efter händelsen i maj", säger SI:s generaldirektör Annika Rembe i ett pressmeddelande.

"Vi ser nu över våra rutiner och arbetssätt inom SI. Vi vill samtidigt gå vidare med extern juridisk expertis för att utreda hur myndigheter kan agera aktivt i sociala medier."

ANNONS

Ministern: Får inte upprepas

EU-minister Ann Linde (S) ser mycket allvarligt på det som har hänt och på kritiken i utvärderingen.

"Utan att förekomma de utredningar som kommer att göras av polisen och Justitieombudsmannen i ärendet, kan jag redan nu konstatera att åtgärder måste vidtas för att förhindra att det som inträffat inte upprepas", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Senast den 1 oktober vill hon ha en skriftlig åtgärdsplan från generaldirektören Annika Rembe. Om utredningarna från polisen och JO innehåller mer kritik skulle det kunna behövas fler åtgärder, enligt Linde.

TT

Fakta: @sweden

Svenska institutet är en myndighet som bland annat arbetar med att sprida information om Sverige utomlands.

2011 skapade myndigheten ett konto på Twitter – @sweden – där en ny person twittrar varje vecka. Den personen ska antingen befinna sig i Sverige eller vara en svensk medborgare som bor utomlands. Vem som helst kan nominera en kandidat, men man kan inte nominera sig själv. Twittrandet sker på engelska.

Kontot har ungefär 125000 följare.

Källor: Svenska institutet och @sweden

ANNONS