Håll ut – oxveckorna är här

Oxveckorna är här, men håll ut. De är ovanligt få till antalet i år, det är bara tio veckor till påsk.

ANNONS
|

När ledigheten över jul och nyår är slut, när det är ebb i kassan, när vintermörkret lägger sig som en dyster yllefilt över tillvaron och när snö, slask, blåst och kyla avlöser varandra är det som deppigast i tillvaron.

Och inte blir det bättre av att det är riktigt, riktigt långt till nästa storhelg.

Det är nu de så kallade oxveckorna infaller. Enligt Institutet för språk och folkminnen myntades detta epitet i det gamla svenska bondesamhället. När julledigheten tog slut vidtog en lång tid av hårt arbete ända fram till påsk. Och då gällde det att slita som en oxe.

ANNONS

Därav benämningen oxveckor.

För dagens svenskar är oxveckorna inte lika slitsamma som för dåtidens bondebefolkning. Barn- och ungdomar, och i förekommande fall deras föräldrar, behöver inte vänta mer än en handfull veckor innan det är dags för sportlov.

Att Alla hjärtans dag infaller den 14 februari kan ju också glädja en och annan vinterdysterkvist.

Sedan förhåller det sig på det viset att oxveckorna är ovanligt få just 2016. Påsken infaller i år redan 25-28 mars. I samband med påsken är det också dags att lämna vintertiden bakom oss och rent klockmässigt gå över till sommartid.

Natten mellan påskafton och påskdagen, vid pass kl 03.00 den 27 mars, är det dags att justera dina ur och ställa fram klockan en timma.

För alla som är trötta på vintermörkret kan vi också meddela att det faktiskt blir drygt två timmar mer dagsljus mellan den 12 januari och den 12 februari. Och tittar vi ytterligare en månad framåt i tiden kan vi plussa på halvannan timma dagsljus till.

Att det är sin i kassan efter alla excesser inför och under jul- och nyårshelgerna är en realitet i många hushåll. Det hindrar emellertid inte svensken i allmänhet från att just nu i mitten av januari beställa resor som aldrig förr under året.

ANNONS

Faktum är att januari är den tid på året då flest charterresor till sol och värme bokas. Förklaringen till detta beteende enligt den psykologiska expertisen är att människor vill skapa sig en inre bild av och längta till en varm och skön plats där solen skiner och man har det gott.

- Januari är en spännande månad. Då är det högtryck för försäljning av de billiga resor som finns i januari och fram till sportlovet, samtidigt är det nu många planerar och bokar sin sommarsemester. Och många passar även på att boka en resa nästa vinter. Det visar verkligen på det stora behovet av att ha något att se fram emot under den här tiden på året, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Tipsen från psykologer och psykoterapeuter i dessa dunkla tider är handfasta och enkla:

* Gräv inte ned dig i negativa tankar även om du är dyster i sinnet.

* Strukturera vardagen och ta dig tid att koppla av, framför allt på helgen.

* Gå ut mitt på dagen och fånga upp det lilla ljus som finns.

* Försök gå ned i varv, Lyssna på musik eller bara slappa.

* Konsten att göra ingenting, det är stresshantering på riktigt.

ANNONS

ANNONS