Håll koll på kycklingen under rötmånaden

Det är inte bara semesterfirare som trivs i sommarvärmen – utan även bakterier. Snart inleds den period vi kallar rötmånad.

ANNONS
|

Rötmånad är ett gammalt begrepp för den tid på året ungefär mellan 23 juli och 23 augusti då matvaror lättare ruttnar och blir dåliga. Men egentligen är det inte datumet som avgör om det blir rötmånad eller inte, utan om det är varmt och fuktigt i luften.

- Är det riktigt kallt och regnigt kan det bli en sommar utan rötmånad, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

ANNONS

Trots det är rådet att alltid följa rekommendationerna om hygien extra noga under sommaren för att vara på den säkra sidan. Och i år är det extra viktigt när det gäller färsk kyckling som just nu innehåller mer bakterier än vanligt, enligt Lantz.

- Det är extra viktigt att tänka på att tvätta händerna, både före och efter matlagning. Använd också olika skärbrädor och knivar.

Under rötmånadstiden går det inte heller att lita på bäst före-datumet på dina matvaror.

- Titta först, sedan kan du lukta och efter det smaka. Är det inga konstigheter då är det okej att äta.

Enligt Livsmedelsverket är det vanligt att fler slarvar med hygienen under sommarmånaderna.

- Man är på så många andra ställen under sommaren, som i en stuga eller husvagn. Då blir det svårare att vara noggrann och att hålla matvaror kylda och händerna tvättade, säger Lantz.

ANNONS
TT

Fakta: Så tar du dig igenom rötmånaden

Tvätta händerna innan du ska äta eller laga mat.

Kall mat ska hållas kall och varm mat ska hållas varm.

Ha rätt temperatur, ungefär fyra grader, i kylskåpet.

Släng inte mat i onödan. Luka och smaka om det går att äta.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS