Driftschef John Hansson och ordförande Jan Rhodén har satt igång snökanonerna i Alebacken.
Driftschef John Hansson och ordförande Jan Rhodén har satt igång snökanonerna i Alebacken.

Här kommer snön - och konstsnön

ANNONS
|

Under söndagen går temperaturen ner i Västsverige. I Göteborgsområdet faller årets första snöflingor, men de är inte många till antalet. Däremot drar skidorterna igång sina snökanoner under söndagen, så att entusiasterna kan få några skiddagar den här säsongen. Hittills har ingen snö lagt sig någon längre tid i vinter.

Ulricehamns skidcenter beräknas öppna nästa vecka. I kväll drar snökanonerna igång där, men lite snö har redan fallit under söndagen, vilket syns på skidcentrets webbkameror.

I Alebacken börjar snön att spruta vilken minut som helst, men även där får skidåkare vänta på det goda.

– Kanonen startar så snart temperaturen och vinden är rätt, och den tillverkar mer snö ju kallare det blir. Vi siktar på att öppna på fredag, men allt beror ju på väder och vind. Prognoserna ser väldigt olika ut, säger John Hansson.

ANNONS

Längdskidåkare kan glädjas mot mitten av vecka 3. I Hindås har de redan börjat förbereda för minusgraderna.

– Just nu förbereder vi allt så att vi är redo när kylan kommer i eftermiddag. Vid fyra samlas vi och börjar spruta, sedan är vi här hela natten. Planen är att en slinga på 1100 meter är öppen i mitten på veckan, säger Jan-Erik Höglund vid Hindås Skidcenter.

Den som vill ta spårvagnen till skidspåren i Skatås får vänta till nästa helg.

– Vi får hit en ny snökanon på tisdag och då börjar vi spruta konstsnö. Sen kör vi hit all isskrap som finns i Göteborg. Får vi tillräckligt kan vi öppna nästa helg - vi börjar med en kilometer och sedan bygger vi på upp till tre, säger Erkki Kähärä.

ANNONS