Här övar USA ubåtsjakt - i svenskt vatten

ANNONS
|

Övningensom är ett samarbete mellan den svenska, finska och amerikanska försvarsmakten genomfördes i mellersta Östersjön under tre dagar i slutet av mars och gick under namnet "Wasa III".

Syftet med övningen har enligt Försvarsmakten varit att stärka den svenska försvarsmakten samarbetsförmåga med andra nationer samt att stärka Sveriges militära förmåga att jaga främmande makters ubåtar.

I övningen har USA bidragit med att skicka planet P-8A Poseidon. Ett havsövervakningsplan som har förmågan att med så kalladepassivahydrofoner kunna lokalisera ubåtar. Planet har också möjlighet att kunna bära både torpeder och sjömålsrobotar - vilket enligt Försvarsmakten gör det till en farlig plattform för en eventuell motståndare. Planet flögs in till övningen i Sverige från Sicilien.

ANNONS

Försvarsmakten: "Vill stärka vår förmåga"

– Det var första gången som vi samövade med den här typen av flygplan. Att vi samarbetar med USA, det gör vi kontinuerligt i olika former av internationella övningar,men det härvar första gången som vi samövade med ett P8-plan, säger Rebecca Landberg, kommunikationschef vid Förvarsmaktens fjärde sjöstridsflottilje som deltog i övningen.

Under övningen deltog förutom det amerikanska flygplanet flera korvetter från denfjärde-och tredje svenska sjöstridsflottiljen, samt en ubåt från denförsta ubåtsflottiljen.

På de svenska fartygen fanns ävenfinska ubåtsjaktofficerare med ombordoch ledde jakten på ubåten.Enligt Försvarsmakten var övningen också en del i att öka förståelsen för att Sverige och Finland i framtiden ska kunna öva tillsammans genom samarbetet Swedish Finish Naval Task Group.

Uppdraget: Hitta gömd ubåt

Uppdraget för fartygen var under övningen att med hjälp av det amerikanska spaningsflyget hitta den svenska utbåten som gömde sig i Östersjön.

– Vi har inget flygplan som P8, men vi har andra typer spaningsflyg. P8-planet har förmågan att kasta ut så kalladehydrofonbojar. Man kan säga att det är mikrofoner som kastas ut i vattnet och som passivt kan hitta ubåtar. Från luften har planen också möjlighet att täcka av mycket större områden än vad vi kan göra från vattnet.Sänder vi med aktiv sonar kan en ubåt höra oss. Med hjälp av passiva sensorer kan vi lokalisera ubåten utan att röja oss själva. När flygplanet hittade ubåten kunde fartygen sätta på de aktiva sonarerna för att sedan öva på att insätta vapeninsats mot ubåten, säger Rebecca Landberg.

ANNONS

Göran Frisk: "Utmärkt"

Att Sverige väljer att samarbeta med USA och Finland för att förbättra landets förmåga att jaga utbåtar välkomnas av den tidigarekommendören och chefen för den svenska utbåtsjaktstyrkan under 80-talet,Göran Frisk.

– Att använda sig av flygmaskiner är utmärkt.Under den onda tiden på 80-talet och en bit in på 90-taletså hade hade vi ubåtsjaktflygplan vilket vi inte längre har. Det som är vitsen med flygmaskinerna är att de för det första kan spanaöver stora områden ochför det andra att dekan de fälla sonarbojar så att de kan få passiv kontakt med en ubåt vilket gör att man då kan jagadit helikoptrar eller fartyg, säger Göran Frisk.

Han menar att det inte råder något tvivel om att det är ryska ubåtar som Sverige i ett eventuellt skarpt läge kommer att jaga.

"Ryssarna får gapa och svälja"

Att Sverige och Finland får möjlighet att ta hjälp av amerikanska flygplan försvårar enligt Frisk ryssarnas möjlighet att kränka ländernas vatten.

– Har man ubåtsjaktplan över Östersjön får man en bra uppfattning över hur ryssarna kommer tågande av och annat. Putin gillar inte det här alls. Men det är inte så mycket de kan göra åt saken. Då måste de vara mer aggressiva, men jag kan inte tänka mig att det blir några konflikter på grund av det här. Det ärbara att gapa och svälja för deras del, säger Göran Frisk.

ANNONS

Han menar samtidigt att ryssarna efter Sovjetunionens fall har fått det svårare att operera utan att bli upptäckta i Östersjön.

– Det är ett bekymmer för dem. De har ubåtsbaser nere i Kaliningradområdet och dehar baser i den inre delen av Finska viken. Förut kunde de använda sig av hela Baltikum. Nu måste de ta sig ut från Finska viken och Kaliningrad. Skulle vi då kunna ligga och bevaka med hjälp av amerikanska flygplan så är det väldigt välkommet, säger Göran Frisk.

USA vill ha utökat samarbete

Rebecca Landberg vid denfjärde sjöstridsflottiljen beskriver övningen "Wasa III" som "lyckad."

P-8A Poseidon som deltog i övningen tillhörPatrol Squadron 16 och är en del av USA:s sjätte flotta.

Kommendörkapten Miguel Martinez, som är chef för Patrol Squadron 16, uppger att han hoppas på att "Wasa III" ska leda till ökade samarbeten mellan den svenska och amerikanska försvarsmakten.

– Vi ser fram emot den här ubåtsjaktövningen mellan Sverige och USA, som vi hoppas kan bli ett startskott till ytterligare övningar i framtiden, uppgav Martinez i ett pressmeddelande inför övningen.

ANNONS