Här är Sveriges värsta hyresvärdar

En hyresvärd har i tio år hotat att vräka en hyresgäst för obetald hyra, trots att den bevisligen alltid har betalats i tid. En annan har höjt hyran utan förhandling och en tredje krävde betalning för kyl och frys utanför hyran. Samtliga har nu hamnat på Hem & Hyras lista över Sveriges värsta värdar för 2016.

ANNONS
|

I år blev antalet undermåliga värdar 21 i Hem & Hyras granskning. För att hamna på listan ska värden ha fällts i hyresnämnden, vägrat följa hyresnämndens beslut, fått ovanligt många klagomål eller på annat sätt gjort sig känd som en hyresvärd som missköter sina hus.

Tre från Göteborg

I Göteborg har det privata bostadsbolaget Willhem, KB Signalen och Jan Tiberg hamnat på listan. KB Signalen och Jan Tiberg är veteraner i sammanhanget – de har tidigare förekommit på svarta listan på grund av undermåligt underhåll. Willhem hamnar på svarta listan bland annat eftersom bolaget får sämst resultat i Hyresgästföreningens regionala medlemsundersökning och för att ett oproportinonerligt antal klagomål från hyresgäster i västra Sverige rör just Willhem.

ANNONS

Dubblade hyran för stockholmare

I Stockholm hamnarBallo Zachrisson,Fastighets AB Senator ochKarl-Erik Tronner på svarta listan. Ballo Zachrisson har figurerat på listan i 15 års tid och hovrätten har dömt Karl-Erik Tronner att betala tillbaka hyra till hyresgäster som fått betala nästan dubbla belopp i hyror.

Hyresgäster fick bo i källare

I Malmö hamnar bostadsrättsföreningen Thomsons väg ochFastighetsbolaget Djäknegatan 15 AB på svarta listan. Fastighetsbolaget Djäknegatan har bland annat hyrt ut källarutrymmen till hyresgäster, trots förbud från kommunen.

Urval ur svarta listan

  1. En hyresvärd i Eskilstuna vägrar åtgärda avsaknad av element och dugligt golv.
  2. I Västervik har en hyresvärd inte betalat elräkningen vilket lett till att elen två gånger stängts av. Värmepannan gick sönder och åtgärdades inte under tre månader.
  3. En hyresvärd i Växjö sade upp hyreskontraktet för en hyresgäst som hade två familjehemsplacerade barn boende hos sig.
  4. En hyresvärd i Örnsköldsvik har under 15 år avstått från att besiktiga hissen och har ignorerat beslut från hyresnämnden med krav om åtgärder mot trasiga balkonger, felande spisar med mera.
  5. För tredje året i rad hamnar en hyresvärd i Ludvika på listan. Hyresgästerna driver just nu 17 ärenden om brister i huset och skadeståndskrav. Värden har inte gått att kontakta.
  6. En bostadsrättsförening i Malmö har inte betalat vattenräkningen, boende klagar på kalla lägenheter och tvättstuga som inte fungerar.
  7. Stockholm: Hovrätten beslutade att hyresgäster skulle få 30000 kronor vardera tillbaka, efter att värden krävt för höga hyror. Ägaren, som arbetar inom vården, har varit så svår att nå att hyresgäster låtsats vara patienter för att få kontakt.

Fotnot: Hem & Hyra är Hyresgästföreningens egen tidskrift.

ANNONS