Här är årets bästa bilder

ANNONS
|

Donald Trump

Från början sågs det som ett skämt men blev snabbare än någon annat på allvar. Först gjorde han rent hus med sina republikanska konkurrenter och ledde sedan en politisk kampanj ingen riktigt greppade vidden av. Med klassiskt populistiska uttalanden men nu framförd via bland annat sociala medier kom Donald Trump att bli Republikanernas kandidat i presidentvalet. När avslöjanden haglade kring honom och en unken kvinnosyn trädde fram trodde många att loppet var helt kört i matchen mot Hillary Clinton. Utom Trump själv då och hans anhängare. I slutändan var det han som segrade, och en hel värld drog efter andan.

ANNONS

Clowner

Det började som så mycket annat i USA. I augusti kom rapporterna om hur clowner jagat och skrämt barn och vuxna. Sedan var hysterin igång och det dröjde inte länge förrän den nådde Sverige. En man knivskars av en clown i Varberg, en kvinna attackerades i Mjölby av två personer i clowndräkt. Polisen fick mängder av samtal om clownobservationer, en känd hamburgerkedja beslutade att låta sin maskot få vila på grund av "det rådande klimatet kring clowner". När det sedan var dags för halloween var rädslan stor för en clownepidemi, men de maskerade personerna uteblev och har inte setts till sedan dess.

Pokémon Go

Under senare halvan av året började miljontals barn – och vuxna för den delen – världen över gå med blicken klistrad ned i mobiltelefonerna. Statyer och konstföremål runtom i städer som ingen tidigare ägnat ett ögonblick åt blev nu samlingsplatser när ordet "gym" fick en helt annan innebörd än ett ställe att lyfta vikter på. Pokémon-figurer som hade haft sin storhetstid under andra halvan av 1990-talet fick en renässans.

Burkini

Ett badplagg, komfortabelt och modernt men som samtidigt täcker kroppen. Det är tanken med burkinin, plagget som fick stor uppmärksamhet under sensommaren. Kvinnor som bar burkinin bötfälldes, och bilder på hur fyra polismän tvingade en kvinna på stranden i Nice att ta av sig sin burkini ledde till folkstorm. Ex-presidenten Nicolas Sarkozy var en av många som gav sig in i debatten. Han i sin tur utlovade ett totalförbud för plagget om han skulle väljas till Frankrikes president, men slogs ut i primärvalet. Landets högsta förvaltningsdomstol valde dock att häva det lokala förbudet.

ANNONS

Delningsekonomi

Taxiservice via företag som Uber, bostadsuthyrning i samband med semester genom Airbnb. Men också tjänster som att hitta en hundvakt, bjuda hem folk på mat eller för att dela trädgårdsverktyg med varandra. 2016 var året då delningsekonomin kom att etablera sig inom vitt skilda områden. Entreprenörer såg sin chans att tjäna pengar inom en expanderande bransch. Helt okontroversiellt var det dock inte, Skatteverket ville att regeringen skulle tvinga företag att bli bättre på att rapportera in uppgifter det tjänsterna leder till oredovisade intäkter.

Zlatan

Han kom, sågs och lämnade fotbollslandslaget. Zlatan Ibrahimovic var som alltid i centrum. Under 2016 hann han med att vinna ännu en ligatitel med Paris Saint-Germain, därefter skapa spekulationer om vilken klubb han skulle flytta till (det blev slutligen Manchester United) men framför allt att ta avsked till fotbollslandslaget i samband med EM. Varken för Sverige eller Zlatan blev det dock knappast någon succé: två förluster, en oavgjord och respass hem redan efter gruppspelet. Hösten har också gått i moll när United inte lyckats som förväntat i Premier league.

Bob Dylan

Han kom inte alls till Stockholm och Nobelfesten för att ta emot Litteraturpriset. I stället fick Patti Smith – med en hel del besvär – framföra en av hans mest klassiska låtar, ”A hard rain’s a-gonna fall”. Ett par månader tidigare när det kungjordes att Bob Dylan skulle få litteraturpriset blev det också rejält omdiskuterat och delade åsikterna i vitt skilda läger. "En Trumpifiering", kallade Sydsvenskans Per Svensson valet.

ANNONS

Zika

Rapporterna kom redan under 2015 men under 2016 kom så beskedet: zika-virusinfektion kunde ge allvarliga komplikationer som drabbade foster, bland annat missbildningen mikrocefali. Världshälsoorganisationen WHO klassade smittspridningen som ett internationellt nödläge. Idrottsstjärnor som var på väg till OS i Rio de Janeiro valde att hoppa av och röster höjdes till och med om att flytta spelen från Brasilien. En miljardsatsning klubbades bland annat igenom i USA för att bekämpa viruset. Även om zika inte längre bedöms som en internationell katastrof enligt WHO har Brasilien tvingats att behålla sitt katastroftillstånd.

ANNONS