Hälften av flygresorna inom Europa riskerar att försenas på grund av ett datorfel. Arkivbild.
Hälften av flygresorna inom Europa riskerar att försenas på grund av ett datorfel. Arkivbild.

Hälften av Europas flyg berörda av datorfel

Ett datorfel i systemet som hanterar start- och landningstider i Europa påverkar hälften av kontinentens flygresor. Men inom de nordiska länderna har driftavbrottet knappt märkts.

ANNONS
|

"I dag väntas 29500 flighter i den europeiska flygtrafiken. Uppskattningsvis hälften av dessa kan drabbas av vissa förseningar som ett resultat av systemets avbrott", meddelar Eurocontrol, den Brysselbaserade organisation som styr luftrummet över delar av Europa.

Felet har slagit ut Eurocontrols slothanteringssystem ETFMS för ankomster och avgångar vid Europas större flygplatser. En slot är en tilldelad tid för start och landning.

- Självklart blir det stora följdeffekter när det blir ett gemensamt problem på så många flygplatser, säger Åsa Öhman vid Swedavias pressjour.

ANNONS

Oklar effekt

Slottar som var inlagda i EFTMS före klockan 12.26 svensk tid gick förlorade och flygbolagen uppmanades att lägga in nya flygplaner.

Ännu sent på tisdagseftermiddagen hade inga flyg mellan Sverige, Danmark, Finland och Norge drabbats, enligt Åsa Öhman.

Hur långa och hur många förseningar det blivit för flyg mellan Sverige och kontinenten är oklart, enligt Sofia Bergström Malm på Luftfartsverkets pressjour:

- Vi ber alla resenärer som är oroliga att kolla på flygplatsernas hemsidor eller att kontakta flygbolagen.

Sent i kväll

Flygledningen har inte påverkats direkt och Eurocontrol betonar att driftavbrottet inte får följder för flygsäkerheten.

Eurocontrol agerade enligt sina beredskapsplaner för oförutsedda händelser och har enlig egen utsago kunnat upprätthålla ungefär 90 procent av kapaciteten i det europeiska flygnätet.

På eftermiddagen meddelade Eurocontrol att problemet är identifierat. Arbetet för att få EFTMS att fungera normalt igen antas bli klart sent i kväll, kanske inte förrän runt midnatt.

TT

ANNONS