Väntsal för asylsökande på Migrationsverket.
Väntsal för asylsökande på Migrationsverket. Bild: Marcus Ericsson/TT

Gymnasielagen får tillämpas

Den omdebatterade Gymnasielagen, som ger ungdomar en ny chans till uppehållstillstånd i Sverige, får tillämpas. Det slår Migrationsöverdomstolen fast idag.

ANNONS
|

Migrationsöverdomstolen har prövat två fall, och slår nu fast att Gymnasielagen kan tillämpas.

Lagen, som trots massiv kritik, drevs igenom av den rödgröna regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet och trädde i kraft 1 juli innebär att ensamkommande som har fått avslag på sin asylansökan ska få en ny möjlighet att stanna om de studerar.

Om de etablerar sig och lyckas få jobb ska de sedan ha möjlighet att få permanenta uppehållstillstånd.

Syftet med lagen är att enskilda inte ska drabbas av att Migrationsverkets handläggningstid har varit så lång, och att personer som kom till Sverige innan den nya striktare lagen infördes ska få en ny chans.

ANNONS

LÄS MER:Hundratals ensamkommande får ny chans – boendefrågan fortsatt oklar

Lägre lagkrav

Många ungdomar har tidigare fått avslag på sin asylansökan eftersom de inte har kunnat identifiera sig. Den nya lagen har lägre krav på att identiteten ska kunna fastställas.

Men just frågan om identitet har stött på patrull. Två av fyra migrationsdomstolar har med anledning av detta underkänt den nya lagstiftningen, och menar att den inte är tillämpbar, utan att det normala beviskravet där identiteten ska vara klarlagd ska gälla.

Men nu menar alltså migrationsöverdomstolen i två prejudicerande domar att lagen kan tillämpas.

Migrationsöverdomstolen anser inte att stadgad ordning har åsidosatts och skriver i ett pressmeddelande:

"Migrationsöverdomstolen anser att stadgad ordning inte har satts åt sidan i något väsentligt hänseende när bestämmelsen kom till. Bestämmelsen om sänkt beviskrav för sökandens identitet får därför tillämpas."

LÄS MER:Mokhtar: "Vi kämpar till slutet"

Väntat på besked

Bestämmelsen om sänkt beviskrav strider inte heller mot aktuella EU-regler, något som migrationsdomstolen i Göteborg har velat se prövat.

I väntan på Migrationsöverdomstolens besked har inte Migrationsverket avgjort några ärenden enligt Gymnasielagen, utöver anslag som är "uppenbart ogrundade" och därmed får avslag.

– För Migrationsverkets del innebär det att vi analyserar domen. Vi återkommer inom kort med besked om vad som gäller för de som har en ansökan hos oss, säger Fredrik Beijer, rättschef för Migrationsverket i ett pressmeddelande.

ANNONS

Fram till den 30 september är det möjligt att ansöka om uppehållstillstånd enligt Gymnasielagen. Sedan den 1 juli har totalt 9650 ansökningar kommit in till Migrationsverket .

Enligt Migrationsverket är 1159 ärenden är avgjorda och den överväldigande majoriteten har fått avslag.

För att få uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen finns bland annat följande krav:

• Personen ska ha ansökt om asyl första gången den 24 november 2015 eller tidigare och registrerats som ensamkommande barn vid ansökan, alternativt ha kommit innan det datumet, men ha fått asylansökan registrerad efter 24 november.

• Fått beslutet om utvisning när den var 18 år eller äldre.

• Fått vänta mer än 15 månader på att få ett beslut.

• Studerar, eller har studerat och har för avsikt att studera på gymnasienivå i Sverige.

• Migrationsverket kontrollerar också om man har begått något brott eller om det finns något som pekar på att du skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk.

Källa: Migrationsverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS