Gyllenhammar hade Nato-uppdrag

ANNONS
|

Det framgår av boken Den dolda alliansen som kommer ut på torsdagen.

Där avslöjar journalisten och författaren Mikael Holmström att Sverige inte bara hade mycket nära kontakter med länder som tillhörde den västliga försvarsalliansen under 1950- och 60-talen. Det fortsatte även under det kalla kriget, tvärtemot den officiella historiebeskrivningen.

På allra högsta politiska och militära nivå spelades i själva verket ett högt dubbelspel. Medan Sverige formellt var neutralt och alliansfritt planerades och förbereddes exilhögkvarter och samverkansstaber utomlands för den händelse att Sverige skulle bli angripet och ockuperat.

Samtidigt krigsplacerades nyckelpersoner där. En av dem var, enligt Mikael Holmström, Pehr G Gyllenhammar, chef för Volvo mellan 1971 och 1990, alltså fram till kalla krigets slutskede.

ANNONS

Krigsplacerad utomlands

Gyllenhammar gjorde sin värnplikt 1954–55 vid I17 i Uddevalla och blev sergeant. Han var aktiv under repövningar och i frivillig befälsövning. När han fick veta att han var avförd, en omskrivning för att hans militära tjänster inte längre var efterfrågade, blev han oerhört upprörd. Det uppger den pensionerade generalmajoren Evert Båge, som jobbade direkt under ÖB Stig Synnergren (ÖB 1970–1978).

Det ledde till att Synnergren berättade för Gyllenhammar att han inte alls var avpolleterad utan krigsplacerad utomlands.

– Gyllenhammar har läst min text och inte haft några invändningar, men inte sagt mer. Kanske är det fortfarande hemligt, säger Mikael Holmström.

Gyllenhammar fick frågan om var han skulle ha skickats.

– Men han ville inte svara. Från början var det nog England, men med tanke på vapenutveckling och risken för ett kärnvapenkrig i Europa, är USA mer troligt. säger Mikael Holmström.

Personkontakter viktiga

Som ledande industriledare, bland annat för Volvo flygmotor, och med ett brett internationellt kontaktnät, till exempel USA:s förre utrikesminister Henry Kissinger, var Gyllenhammar en stor tillgång.

– Det fanns också mycket amerikansk teknik i de svenska Viggen-flygplanen, så det var många beröringspunkter. I krislägen hänger väldigt mycket på personkontakter. Mycket av samarbetet byggde på att man lärde känna varandra, säger Mikael Holmström.

ANNONS

Före arméchefen, generallöjtnant Åke Sagrén, sammanfattar de politiska och militära realiteter som rådde under det kalla kriget:

”Om krig bröt ut i omvärlden så var neutralitet utesluten, då föll det samman.”

Alternativet: att lämna alliansfriheten eller gå under. Och när Sverige stod inför att välja sida valde vi självklart väst, enligt Sagrén.

Mikael Holmström har intervjuat vad han beskriver som åtta ledande socialdemokrater, som varit statsministrar i våra grannländer:

–De ansåg inte att Sverige var neutralt, utan att vi var en passiv medlem i Nato.

GP har sökt Pehr G Gyllenhammar.

ANNONS