Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180423-fnbesok-661947_se.gp_1.jpg
FN:s generalsekreterare António Guterres hälsar på statsminister Stefan Löfven utanför Kungliga biblioteket i Stockholm.

Guterres vill se oberoende kemvapenutredning

FN:s generalsekreterare António Guterres uttryckte försiktigt hopp rörande Syrienkonflikten, manade Europa till solidariskt flyktingmottagande samt öste beröm över Sverige när han tillsammans med statsminister Stefan Löfven besökte Kungliga biblioteket i Stockholm.

Den kanske svåraste nöten för världssamfundet i nuläget, hur man ska få till en oberoende utredning av ansvarsfrågan rörande misstänkta kemvapenattacker i Syrien, har skuggat Guterres möte med säkerhetsrådet i Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi har inte direkt diskuterat en lösning utan försökt skapa en miljö där varje land förstår att vi måste komma över låsningen och hitta en väg framåt. Detta med en "oberoende mekanism" som inte enbart undersöker vad som skett utan också vem som är ansvarig, sade Guterres när han tillsammans med Löfven mötte pressen i bibliotekets hörsal.

Han lade till att bruk av kemvapen är "helt oacceptabelt".

Avgörande

Konferensen med säkerhetsrådet i skånska Backåkra under helgen har varit avgörande för att få igång en sådan dialog, underströk Guterres och tackade statsministern. De hätska och vetokantade möten i rådet som föregick resan till Backåkra beskriver han som "extremt farliga och negativa".

När det gäller Syrienkonflikten i övrigt ska säkerhetsrådet vara överens om att den politiska processen måste återupptas, bland annat genom fredsförhandlingar i Genève, samt att hjälporganisationer måste få tillträde till landet.

- Mardrömmen i Syrien har fortsatt i över sju år. Det kastar en mörk skugga över världssamfundet. Inget land kan lösa det ensamt, vi behöver ett FN-lett arbete, sade Stefan Löfven.

"Absolut orättvist"

Före pressmötet hade Löfven och Guterres tittat på bibliotekets Dag Hammarskjöld-arkiv samt hållit egna överläggningar. Då pratade de bland annat om flyktingfrågan. Guterres, som tidigare varit chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, uttryckte besvikelse över EU:s misslyckande med att på ett solidariskt sätt hantera inflödet och mottagandet av flyende från bland annat Syrien.

- Det var helt omöjligt att solidariskt enas om en integrerad europeisk lösning. . . man såg på dem som flydde upp genom Balkan som en invasion, trots att de enbart representerade 0,2 procent av den europeiska befolkningen, sade en sammanbiten Guterres.

- Två länder, Tyskland och Sverige, har i praktiken varit de som tagit emot den stora majoriteten av flyktingarna vilket är absolut orättvist och inte vettigt.

Om det ska finnas fungerande system för migration och asyl i världen måste alla länder ta sitt ansvar, betonade Guterres och hänvisade till pågående diskussioner om just detta i FN:s generalförsamling.

- Om vi kan enas kring ett ramverk tror jag att problemet är hanterbart. . . Jag uppmanar alla europeiska länder att följa Sveriges exempel.

Mötet med Löfven satte punkt för generalsekreterarens Sverigebesök.

Fakta: Förenta Nationerna (FN)

TT

Förenta Nationerna bildades under andra världskrigets slutskede. FN-stadgan undertecknades av 51 medlemsländer sommaren 1945 och trädde i kraft den 24 oktober samma år. I dag har FN 193 medlemsländer.

Arbetet leds av generalsekreteraren, just nu portugisen António Guterres, och bygger till stor del på FN-stadgan. FN:s andre generalsekreterare, svensken Dag Hammarskjöld, beskrev organisationens syfte så här: "FN har inte skapats för att föra mänskligheten till himlen utan för att rädda den från helvetet."

Viktiga kammare där beslut fattas är generalförsamlingen, säkerhetsrådet och FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc).

Sverige brukar traditionellt beskrivas som en FN-vän. Enligt en mätning som opinionsinstitutet Pew Research Center gjorde 2016 har 82 procent av svenskarna en positiv syn på FN.

Källa: FN

Fakta: FN:s säkerhetsråd

TT

FN:s säkerhetsråd har totalt 15 medlemsländer. Fem av dem är permanenta medlemmar och har vetorätt: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA.

De andra medlemländerna röstas in två år i taget och på en sådan plats sitter Sverige under 2017 och 2018. Övriga nio medlemsländer just nu är: Bolivia, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kazakstan, Kuwait, Nederländerna, Peru och Polen.

Alla FN:s medlemsländer har åtagit sig att följa säkerhetsrådets beslut och att genomföra dem.

Säkerhetsrådet ägnar sig enbart åt frågor som rör fred och säkerhet. Säkerhetsrådet har rätt att å alla FN:s medlemsländers vägnar agera för att bibehålla internationell fred och säkerhet.

Mest läst