Forsmark - ett av tre aktiva svenska kärnkraftverk.
Forsmark - ett av tre aktiva svenska kärnkraftverk.

"Gubbvarning på kärnkraft"

ANNONS
|

Katastrofen vid Fukushima 1 har toppat nyhetsflödet och demonstrationer mot kärnkraften har hållits världen över. GP:s Sifo-undersökning visar också väldigt höga siffror, framför allt bland kvinnor och yngre personer, mot en utbyggnad av kärnkraften.

– Svenskarna vill ha förnybar energi, säger Martina Krüger, ansvarig för energifrågor på Greenpeace.

Debatten har flammat upp i alla länder med kärnkraftverk och miljöminister Andreas Carlgren sa till GP i veckan att han väntar sig en het debatt efter tragedierna i Japan. På E.ON, som är ett av världens största privata energiföretag, tycker man att resultatet är uppförstorat.

– Jag tycker att siffrorna är höga eftersom debatten gick annorlunda för två veckor sedan, säger pressansvarige Torbjörn Larsson.

ANNONS

– Innan katastrofen i Japan handlade det om elpriset och där ser man hur en dramatisk händelse kan svänga pendeln snabbt.

I flera europeiska länder har politikerna också agerat och lagt i kärnkraftsbromsen. Martina Krüger är inte överraskad att många vill se andra energikällor och säger att siffrorna hade varit höga även utan katastrofen.

– Det är ett starkt mandat för regeringen att se över en utbyggnad av förnybar energi. Nyinvestering i vindkraft är inte dyrare än ny kärnkraft.

På E.ON tycker man i stället att det är oerhört viktigt att hålla dörren öppen för att bygga nya kärnkraftverk för att klara energiförsörjningen i framtiden. Martina Krüger är inte förvånad.

– De är ju en av jättarna som kan sätta priset på marknaden med hjälp av kärnkraften.

Hon förlitar sig i stället på att den nya generationen vill slippa se nya kärnkraftverk.

– Det är uppfriskande att de som tar över inte är dinosaurier som gillar dinosaurieteknik.

ANNONS