Gruppvåldtäkt utreds som hatbrott

En person misstänks ha blivit kidnappad och våldtagen av flera personer i Uppsala tidigt på morgon under valborgsmässoafton. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt hatbrott.

ANNONS
|

- En person har blivit medtvingad till en adress i Uppsala och där blivit våldtagen av ett flertal personer, säger Göran Stanton, utredare vid Stockholmspolisens demokrati- och hatbrottsgrupp, till TT.

Polisen vill inte säga något om brottsoffrets kön eller ålder.

- Det jag kan säga är att det finns hatbrottsmotiv i det hela. Gärningsmännen har velat kränka den här personen på grund av etnicitet, etnisk eller kulturell bakgrund, trosbekännelse, sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Det är därför vi utreder brottet, trots att det hänt i Uppsala.

ANNONS

Indicier pekar på hatbrott

TT: Varför misstänker ni att det rör sig om ett hatbrott?

- Vi har fått indicier på att kränkningen kan vara att brottsoffret tillhör någon av de här grupperna. Gärningsmännen uppskattas vara mellan 30–35 år. För oss är de än så länge okända, men vi jobbar med att kunna identifiera dem.

Brottet ska ha skett mellan klockan tre och sex på morgonen den 30 april.

- Brottsoffret har varit på en hamburgerrestaurang och ätit. En bit därifrån ska personen ha blivit medtvingad till en lägenhet, som vi ännu inte vet var den ligger.

"Väldigt grovt brott"

Ingen misstänkt har gripits, men enligt uppgifter till Expressen och Aftonbladet ska det röra sig om minst sex misstänkta gärningsmän. Polisen försöker nu identifiera de misstänkta, samt ge stöd till brottsoffret.

- Vi jobbar med att sätta in stödresurser till den utsatta. Det här är ett väldigt grovt brott och många mår väldigt dåligt av att bli utsatt för det. Sedan försöker vi med de tekniska hjälpmedel som finns att få fram gärningsmän och vi ska även prata med målsägande igen, säger Göran Stanton.

ANNONS
TT

Fakta: Hatbrott

Hatbrott innebär ett angrepp mot de mänskliga rättigheterna och principen om alla människors lika värde och kan omfatta alla typer av brott, från klotter till mord.

Hatbrott omfattar brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering.

Men hatbrott kan även utgöra grund för straffskärpning när det gäller andra brott, om motivet för brottet varit att kränka en person eller en folkgrupp på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller andra liknande omständigheter.

De vanligaste hatbrotten är enligt Brottsförebyggande rådet ofredande och olaga hot.

Källa: Polisen

ANNONS