Gränskontroller kan bli kvar till i höst

Sveriges gränskontroller lär bli kvar till åtminstone i höst, i väntan på en stabilare ordning vid EU:s yttre gränser. Regeringen vill se resultat i EU:s långsamma omfördelning av asylsökande för att upphöra med gränskontrollen.

ANNONS
|

- Det är en av de saker som vi har ställt upp som krävs för att vi ska kunna lämna gränskontrollerna. Sedan exakt i vilken form och hur beror ju också på hur läget i stort utvecklas, säger inrikesminister Anders Ygeman (S.

Han och migrationsminister Morgan Johansson (S) träffade EU:s asyl- och migrationskommissionär, Dimitris Avramopoulos, i Bryssel på måndagen.

ANNONS

Sverige, Österrike, Tyskland, Norge och Danmark fick i slutet av januari klartecken för att förlänga sina gränskontroller i ytterligare tre månader.

Dröjer till i höst?

Ygeman flaggar dock för att det lär dröja betydligt längre än så innan kontrollerna kan tas bort.

- Om vi ser ut över Europa så är det svårt att tänka sig att gränskontrollerna i ett brett europeiskt perspektiv kommer att kunna avvecklas före det tyska valet (i slutet av september), säger han.

- Än så länge har ju inte så mycket förändrats. Vi hoppas ju att det nya Frontex (EU:s nyreviderade kust- och gränsbevakningsenhet) ska förbättra säkerheten vid EU:s yttre gräns och vi hoppas att den omfördelnings- och krismekanism som nu diskuteras också ska bli verklighet. Då är det också möjligt för de länder som i dag har gränskontroll att trappa ner den gränskontrollen – men det måste mötas av ytterligare säkerhetsåtgärder inom ramen för Schengen-systemet, säger Ygeman.

ANNONS

Träffar Nato

Utöver EU:s Avramopoulos träffade inrikesministern under måndagen även Natos biträdande generalsekreterare Rose Gottemoeller.

- Jag ska se hur vi kan jobba tillsammans när det gäller påverkansoperationer och de civila delarna av försvaret – hur främmande makt sprider falska rykten eller vill påverka olika samhällsfunktioner genom sin informationsspridning. Vi har ju gått med i Natos strategiska center – Stratcom – och har en hög svensk representant i styrelsen där. Jag tror att det är ett område där vi kan lära av varandra, säger inrikesministern.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Gränskontroller i EU

Fem länder inom Schengen-samarbetet har med anledning av flyktingkrisen återinfört tillfälliga interna gränskontroller:

* Österrike – vid landgränsen till Slovenien och Ungern

* Tyskland – vid landgränsen till Österrike

* Danmark – vid hamnar med färjetrafik till Tyskland och den dansk-tyska landgränsen

* Sverige – vid hamnar i Polisregion Syd och Väst samt Öresundsbron

* Norge – vid hamnar med färjetrafik till Danmark, Tyskland och Sverige

Även Frankrike har återinfört tillfälliga kontroller. I deras fall beror det dock på terrorattackerna mot Paris och Nice.

ANNONS