Den tillfälliga moskén i Växjö där böneutropen nu får sändas ut. Arkivbild.
Den tillfälliga moskén i Växjö där böneutropen nu får sändas ut. Arkivbild.

Grönt ljus för böneutrop i Växjö

Stiftelsen Växjö muslimer får tillstånd för högtalarutsända böneutrop från en moské i stadsdelen Araby på fredagar. Stiftelsen vill att fler moskéer tar efter deras initiativ.

ANNONS
|

Enligt polismyndigheten, som beviljat tillståndet, får utropet inte ljuda starkare än 110 decibel "utomhus i förskolornas utemiljö" och 45 decibel "inomhus i bostäder och skolverksamheter".

- Det handlar om hänsyn till allmän ordning och säkerhet och till trafiken. Det är den faktiska högtalarutsändningen vi har haft i vår prövning och vi har inte tagit hänsyn till andra intressen och synpunkter. Vi håller oss åsiktsmässigt neutrala, säger Klas Werme, rättschef vid polisen region Syd.

ANNONS

Kommunen rekommenderade att polisen också skulle tillfråga moskéns grannar före beslut. Men det har inte skett. Grannarna är inte part i frågan i nuläget, anser polisen.

Grannarna tillfrågades inte

- Vi saknar laglig grund för att tillfråga dem i den här delen av processen. Grannar är inte en part, men de kan bli det i framtiden vid ett eventuellt överklagande om förvaltningsrätten då bedömer att de har yttranderätt, säger Magnus Rothoff, gruppchef för tillståndsgivning polisregion Syd, på en presskonferens.

Polisen säger också att det hade tagit för lång tid och krävt för stora resurser att tillfråga grannarna. Polisen framhåller att den dialogen bör ligga på kommunens bord.

Polisens beslut kan överklagas genom att den som vill kan göra en besvärshänvisning till förvaltningsrätten.

Stiftelsen Växjö muslimer är nöjda.

- Det känns självklart bra, att man kan lita på att samhällets processer är demokratiska, säger presstalespersonen Avdi Islami till tidningen Dagen.

ANNONS

Han tillägger att stiftelsen vill att fler moskéer i Sverige tar efter deras exempel. Människor måste acceptera religiösa budskap i vardagen, anser Islami.

- I ett samhälle måste vi kunna hantera olika budskap. Jag är till exempel allergisk mot hundar, men måste acceptera att de finns i samhället. På samma sätt är det med religiösa budskap, säger han till Dagen.

"Drar isär Växjö"

Kommunalrådet Anna Tenje (M) har tidigare bett stiftelsen att ta tillbaka sin ansökan för att hon tror att frågan kommer att skapa splittring i samhället.

- Jag tror inte att böneutrop kommer att stärka integrationen i Växjö, utan snarare riskerar att dra isär Växjö ännu mer och bidra till fler motsättningar i ett läge där det redan finns motsättningar. Så jag beklagar att polisen drar den här slutsatsen.

TT: Varför tror du det?

- Det finns inte böneutrop på så många ställen i Sverige. Det tror jag är av en anledning. De muslimska församlingarna har ofta själva landat i slutsatsen att det går att kommunicera med sina medlemmar på andra sätt som inte sticker ut lika mycket. Om Svenska kyrkan satt upp en bandspelare på domkyrkan och proklamerat ut Guds budskap så hade jag varit negativ till det också. Jag gillar det sekulära samhället och försvarar gärna det.

ANNONS

Gränsen för hur högt böneutropet får låta utomhus, 110 decibel, motsvarar ungefär ljudet av en tryckluftsborr. Gränsvärdet i inomhusmilö, 45 decibel, är ungefär på samma ljudnivå som i ett kontorslandskap. Polisen skriver dock i sitt beslut att ljudnivån utomhus måste ligga "betydligt lägre" än 110 decibel för att gränsnivån inomhus inte ska överskridas.

Tillståndet gäller från och med nu och ett år framåt. Polisen i Växjö följer samma princip som kollegorna i Botkyrka kommun, där tillståndet prövas en gång om året. Utropet får ske i tre minuter och 45 sekunder, med start klockan 13 sommartid och klockan 12 normaltid. Utropet sker via en förinspelad ljudfil.

Majoritet vill förbjuda

Frågan om muslimska böneutrop i Sverige är kontroversiell. Enligt en Sifo-undersökning som TV4 lät göra i mars svarade 60 procent att sådana bör vara förbjudna. 21 procent svarade att de bör vara tillåtna.

Landets ledande politiker är splittrade i frågan. KD-ledaren Ebba Busch Thor uppmanade tidigare i år sina partiföreträdare i landet att rösta nej till böneutrop från moskéer. Även Allianskollegan Ulf Kristersson (M) är skeptisk. Statsminister Stefan Löfven (S) anser att frågan ska hanteras av kommunerna och får medhåll av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

TT

Fakta: Böneutrop i Växjö

Den 12 februari ansökte Stiftelsen Växjö muslimer hos polisen om att få sätta upp en högtalare på sin moské i stadsdelen Araby och sända böneutrop. De vill sända ut ett tre minuter långt böneutrop över Araby, vid bönen varje fredag och vid två andra muslimska högtider.

Det är polisen, inte kommunen, som fattar beslutet. Polisen skickade ärendet på remiss till miljö- och hälsoskyddskontoret i kommunen för att de skulle få göra en bedömning om ljudnivån vid böneutropet, utifrån bestämmelserna i miljöbalken.

Den 27 mars tog miljö- och hälsoskyddsnämnden i Växjö upp frågan. Beskedet var att utropen är en fråga om ljudnivå och att polisen bör konsultera grannar i närområdet.

Den 8 maj meddelade Polismyndigheten att man beslutat att tillåta högtalarutsända böneutrop från moskén i Araby på fredagar. Polisen har inte pratat med grannarna, dels för att man anser att grannarna inte är part i ärendet samt dels att man ansåg att det skulle ta för lång tid och kräva för stora resurser av polisen.

Ansökan har väckt stor debatt. Miljökontoret i Växjö har bombarderats med hundratals negativa mejl. När kyrkans biskop Fredrik Modéus i Växjö välkomnat ansökan om böneutrop i ett inlägg på Facebook möttes han av könsord och svordomar.

Kommunalrådet Anna Tenje (M) bad stiftelsen att ta tillbaka sin ansökan för att hon tror att frågan kommer skapa splittring i samhället. SD i Växjö ville ha en lokal folkomröstning om böneutropen.

Föreningen har också polisanmälts för att den under de senaste åren haft högtalarsändning utan tillstånd vid gudstjänster i samband med att ramadan avslutas.

Fram tills nu har två moskéer i Sverige fått tillstånd att sända böneutrop – moskén i Fittja i Botkyrka samt moskén i Karlskrona.

Källor: Växjö kommun, P4 Kronoberg, SVT Småland, Smålandsposten, polisen

ANNONS