GP/Sifo: Så vill svenskarna bilda regering

Mer än hälften av väljarna vill samarbeta över blockgränsen för att få till en ny regering, visar GP/Sifos undersökning. Men samtidigt finns det en djup spricka bland alliansväljare.
– Det illustrerar varför Alliansen har så svårt att besluta sig, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Regeringsbildningen är i fortsatt dödläge. På måndagen berättade S-ledaren Stefan Löfven att även han misslyckats med sitt sonderingsuppdrag, precis som M-ledaren Ulf Kristersson två veckor tidigare.

– Kompromissviljan har varit begränsad, konstaterade talmannen Andreas Norlén på en presskonferens under måndagen.

Inget av de två traditionella blocken kan nämligen bilda en majoritet på egen hand. Alltså måste ovanliga lösningar tas till, antingen över blockgränsen eller med stöd av Sverigedemokraterna. Men hittills har ingen velat rucka på sig.

GP/Sifo har frågat väljarna vilket som är det bästa alternativet för att få till en ny regering.

En majoritet, 59 procent, anser att samarbete över blockgränsen är det bästa sättet. Strax över en tredjedel föredrar dock ett samarbete med SD.

ANNONS

Ser man över landets olika regioner ser siffrorna liknande ut. Men en region sticker ut.

– I Blekinge och Skåne är det en majoritet som tycker att man ska samarbeta med Sverigedemokraterna, och det avviker ju väldigt mycket från resten av landet, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Nästan lika många sydsvenskar är för blocköverskridande samarbete.

Stor spricka bland alliansväljare

Bland rödgröna väljare uppger nio av tio väljare att samarbete över blocken är det bästa sättet att få en regering på plats.

Men bland alliansväljarna går åsikterna isär.

Bland C:s och L:s väljare uppger omkring åtta av tio att ett samarbete över blockgränsen är den bästa.

Men det är inte lika självklart för M-väljarna.

– Här finns en tydlig spricka. Det är lika många M-väljare som är för ett samarbete med SD som det är personer som tycker att det är fel, säger Toivo Sjören.

Bland KD:s väljare är det fler som vill samarbeta med SD än över blockgränsen.

Sammantaget innebär det att en knapp majoritet av de borgerliga väljarna föredrar blocköverskridande samarbete.

– Men en tredjedel av borgerligheten är fortfarande för samarbete med SD, konstaterar Toivo Sjörén.

Svårt att acceptera för väljarna

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att sprickan bland alliansväljarna beror på att SD:s framgångar nu blottlägger gamla konflikter.

ANNONS

– När Alliansen var ohotad från höger, fungerade den på ett väldigt lyckosamt sätt genom att förena de olika ideologiska viljorna mot socialdemokratin. Nu har man i stället ett hot från höger, säger han.

Han säger att SD är ett uttalat antiliberalt parti, både i sin ideologi och sin framtoning. Något som förklarar motståndet, inte minst inom C och L.

– För väljarna blir det någonting som är svårt att acceptera, säger han.

Det förklarar också sprickan inom M:s väljarbas.

– M har historiskt, och även på senare tid, varit ett liberalkonservativt parti som alltid balanserat mellan de två krafterna. Ulf Kristersson har en tuff utmaning, partiet delas nästan itu, säger Jonas Hinnfors.

Tydlig vattendelare i svensk politik

KD skiljer sig dock från övriga allianspartier, menar han. De är ett socialkonservativt parti, precis som SD, men har under en lång tid haft en inflytelserik grupp med en öppen syn på omvärlden och invandring.

– Det hela visar egentligen splittringen i Alliansen, med väldigt liberala väljare, socialkonservativa väljare, liberalkonservativa väljare. Spelplanen har ändrats med ett nytt parti till höger, och det delar Moderaternas, men också Alliansens väljarbas, säger Jonas Hinnfors.

Samtidigt kan man konstatera att det finns en tydlig vattendelare i svensk politik.

ANNONS

– De rödgröna och liberala väljarkårerna verkar dela synen på SD. Det finns också ett tryck från väljarna att sträcka sig över blockgränsen och samarbeta. C och L har väl kanske en nyckel i den här situationen, säger han.

FAKTA: GP/Sifo

Väljarbarometern innefattar intervjuer med 1099 personer mellan åldrarna 19-79 år.

Intervjuerna är gjorda i en slumpmässigt utvald webbpanel mellan 25 - 29 oktober.

De tillfrågade har fått svara på frågan "Vilket av följande alternativ anser du är den bästa lösningen för att möjliggöra en regeringsbildning?" och fått välja mellan tre olika svarsalternativ: "Samarbeta med Sverigedemokraterna", "Samarbeta över blockgränsen", och "Tveksam, vet ej".

ANNONS