Kristdemokraterna fortsätter att ligga en bra bit under spärren men för första gången på länge blir alliansen större än de rödgröna i en opinionsundersökning  även utan KD.
Kristdemokraterna fortsätter att ligga en bra bit under spärren men för första gången på länge blir alliansen större än de rödgröna i en opinionsundersökning även utan KD. Bild: Hossein Salmanzadeh/TT

GP/Sifo: Nu är Alliansen större även utan KD

Rörligheten är låg bland väljarna och det är jämnt mellan blocken i årets andra GP/Sifo-undersökning. Trots det är nu alliansen marginellt större än de rödgröna – även om KD skulle åka ur.

ANNONS
|

Det är med bara 0,2 procentenheter som alliansen blir det största blocket utan Kristdemokraterna. Med en felmarginal på runt 2 procent innebär det att man egentligen med säkerhet bara kan säga att det är väldigt jämnt i opinionen.

– Det är mer illustrativt att de nominellt sett skulle kunna vara större även utan Kristdemokraterna, säger Toivo Sjörén, Sifos opinionschef.

Rörelsen bland väljarna är annars liten sedan mätningen i januari. Centerpartiet tycks dock vara tillbaka över 10 procent. Enligt Toivo Sjörén är det snarare ett tecken på att deras lägre resultat förra månaden var en tillfällighet än att de nu skulle vara på väg uppåt.

ANNONS

Generellt menar opinionschefen att det har skett en stabilisering och att siffrorna nu är väldigt lika de som visade sig i opinionsundersökningen för ett år sedan.

– Sen har det hänt mycket hänt under 2017. Det har varit dramatiska ökningar under året men tittar du nu ett år bakåt i tiden är det inga stora förändringar.

Går mot fortsatt svårt parlamentariskt läge

Den stillastående situationen innebär också att det framtida parlamentariska läget kan vara fortsatt problematiskt. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, menar att det börjar bli allt mer tydligt att ingen sida kommer att få egen majoritet i valet.

– Det verkar inte som att väljarna löser det här åt partierna. Om inte något väldigt dramatiskt händer kommer ingen sida få majoritet. Därför börjar det se väldigt spännande ut. Kommer vi att få se några nya samarbeten efter valet?

Men trots att det framstår som att lite har förändrats har det ändå skett förändringar sedan valet 2014. Enligt Tovio Sjörén har 26,6 procent av väljarna rört sig från ett parti till ett annat. Men de har inte rört sig så långt.

– Av dem är det 5,9 procent som har bytt över blockgränsen. Det pågår mycket intern kannibalism, säger Tovio Sjörén.

ANNONS

Läs mer: Analys: Tänk på sälar och inse att allt kan hända

S satsningar tycks inte påverka väljarna

Jonas Hinnfors menar att en av de viktigare förändringarna sedan förra valet är att Socialdemokraterna fortsätter att backa.

– Ju närmare vi kommer valet desto mer prekärt är det att de ligger under valresultatet. Från en historisk låg nivå har man alltså svårt att vända uppåt.

Läs mer: S toppar polisbud med 10 000 till 2024

Han menar att partiet har försökt svänga runt i sin politik och lyfta nya frågor som exempelvis brott och straff.

– Men det finns väldigt lite som tyder på att väljarna tagit emot detta på varken positivt eller negativt sätt. Man har inte lyckats skaka om helt enkelt, säger Jonas Hinnfors.

Allt mer stabilt runt spärren

Med fokus på den senaste mätningen lyfter statsvetarprofessorn också stabiliseringen hos partierna runt fyraprocentspärren.

– Det har varit mycket osäkerhet kring Liberalerna och Miljöpartiet med fyraprocentspärren. Men månad efter månad ligger man ändå över. De verkar ha en stabil väljarbas, säger han.

Läs mer: Bert Karlsson åker på turné med KD

Kristdemokraterna menar han däremot tycks etablera sig på en nivå där stödröster från Moderaterna kommer att krävas om inte partiet ska tvingas lämna riksdagen.

ANNONS

– Man har haft väldigt svårt att formulera klockrena kristdemokratiska förslag där partiet skiljer ut sig. Den senaste nyheten att Bert Karlsson ska åka med Ebba Busch Thor är nästan en gimmick. Nu är naturligtvis inte Bert Karlsson vem som helst men det förfaller ändå inte som att Kristdemokraterna hittar till de sakfrågor och ideologifrågor som nog behövs.

Fakta: GP/Sifos väljarbarometer

Undersökningen bygger på 9 878 intervjuer genomförda under perioden 5 till 15 februari.

Alliansen får sammanlagt 42,1 procent i undersökningen och är därmed större än de rödgröna som får 39,1 procent. Det innebär att alliansen är marginellt större även utan Kristdemokraterna (2,8 procent). Förändringarna i mätningen är dock inom felmarginalen.

ANNONS