GP/Sifo: Låg rörlighet inför nästa års val

ANNONS
|

Väldigt lite har förändrats i svenskarnas partisympatier under den senaste tiden enligt GP och Sifos senaste opinionsundersökning. Trots sommarens hot om misstroendevotum mot flera ministrar efter de uppmärksammade säkerhetsbristerna hos Transportstyrelsen har de rödgröna fortsatt ett överläge med närmare fyra procentenheter gentemot Alliansen.

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet, är det ett tecken på att väljarna sällan påverkas av annat än sakpolitiska frågor.

– Den här typen av affärer är rätt så krångliga. Man måste gång på gång förklara vad de innebär. Samtidigt skymmer det sikten från det som är sakpolitik. Jag vet inte om någon ens minns att Alliansen la ett förslag om instegsjobb, säger han.

ANNONS

Moderaternas siffror har hittills heller inte påverkats av partiledarbytet. I den förra Sifo-mätningen innan Anna Kinberg Batras avgång fick Moderaterna 16,2 procent, medan partiet nu ligger på 17,2 procent. Den förändringen faller inom den statistiska felmarginalen. Jämfört med valet 2014 har partiet däremot tappat 6,1 procent.

Stora utspel krävs

Han tror att det krävs utspel av modell större från Alliansen för att nästa års valresultat ska skilja sig nämnvärt från dagens låsta läge.

– Det kan handla om sakpolitik eller en ny syn på regeringsfrågan. Inför valet 2002 skakade till exempel Folkpartiets förslag om språktest för medborgarskap om opinionen. Plötsligt fanns det en latent migrationskritisk grupp som såg att någon talade deras språk. Men sådant kan man egentligen aldrig förutsäga, säger han.

I väljarbarometern redovisar inget parti någon statistiskt säkerställd förändring från den förra mätningen. Det innebär att både Moderaternas och Miljöpartiets tapp har bromsat in medan Kristdemokraterna är kvar under riksdagsspärren. Vidare har Sverigedemokraterna stabiliserat sig på en nivå över sitt senaste valresultat.

– De kan säkert öka, men då måste det till något i debatten. Man har mobiliserat en stor del av invandringskritikerna. Men den frågan har delvis sjunkit undan och ersatts av andra. Den kan säkert blossa upp igen om gränskontrollerna tas bort, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS

"Tomt i mitten"

Enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, finns det för både Socialdemokraterna och Moderaterna varsin tydlig väg att gå för att samla fler väljare. För de förstnämnda handlar det om en högersväng in mot mitten.

– När väljarna bedömer var partierna ligger så är det relativt tomt i mitten på vänster-högerskalan. Den som kan gå in där kommer också att fånga fler väljare, säger han.

För Moderaternas del är det framförallt hos två partier som nya väljare kan återfinnas.

– Det är hos Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Men intern kannibalism inom Alliansen hjälper inte dem ur regeringssynpunkt. Om Alliansen som helhet ska öka måste de ta väljare från Sverigedemokraterna.

GP/Sifos väljarbarometer

"Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

  1. Socialdemokraterna29,7procent
  2. Vänsterpartiet7,4procent
  3. Miljöpartiet4,5procent
  4. Moderaterna17,2procent
  5. Centerpartiet11,9procent
  6. Liberalerna 5,0 procent
  7. Kristdemokraterna 3,7procent
  8. Sverigedemokraterna17,8procent
  9. Feministiskt initiativ2,0procent
  10. Övriga0,7 procent
  1. Andel röstberättigade som röstar blankt eller ej anger parti:14,0procent
  2. Antal intervjuer (genomförda 4-14 september): 10 429
ANNONS