Centern backar med 1,3 procentenheter sedan i november.
Centern backar med 1,3 procentenheter sedan i november. Bild: Claudio Bresciani/TT

GP/Sifo: Bakslag för Centerpartiet – tappar i opinionen

Centerpartiet och Liberalerna är de enda riksdagspartierna som backar. Samtidigt är Sverigedemokraterna uppe i rekordsiffror. Det visar GP/Sifos senaste väljarbarometer.

ANNONS
|

Regeringsförhandlingarna är tillbaka på ruta ett. På fredagen röstades Stefan Löfven (S) ner i en statsministeromröstning i riksdagen. Och redan i måndags stod det klart att Socialdemokraterna misslyckats att komma överens med Centerpartiet om ett möjligt budgetsamarbete.

I GP/Sifos senaste väljarbarometer är det endast två partier som tydligt tappar gentemot förra månaden. Och det är just Centerpartiet och Liberalerna.

Största förlusten står Centern för, som sedan förra månaden tappat 1,3 procentenheter. Men mest oroväckande är läget för Liberalerna som minskar med 0,9 procentenheter i stöd och numera balanserar på riksdagsspärren.

– Centerns fall är inte lika stort. Men Liberalerna har tappat 1,5 procentenheter sedan valet, det är ganska mycket för ett parti som bara hade 5,5 procent, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

ANNONS

LÄS MER:Dödläget ett allt större problem för partierna

SD gör sin högsta notering

Samtidigt gör Sverigedemokraterna sin högsta notering någonsin i en Sifo-mätning. Partiet ökar från 19,3 procent till 20 procent, men förändringen är inte statistiskt säkerställd. Dessutom ökar partiet för tredje mätningen i rad.

– Det som vi vet säkert är att i ett extra val kommer inte läget att förändras. Sverigedemokraterna kommer att vara vågmästare, och det spelar ingen roll om de får 20 procent 25 procent. Den grundläggande balansen ändras inte, men sedan finns det psykologiska aspekter av att vara näst störst, säger Toivo Sjörén.

Johan Martinsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att mätningen framförallt bekräftar den trendriktning som pågått efter valet.

– Sverigedemokraterna går trendmässigt upp och Liberalerna går ner. Liknande mätningarna har visat samma sak. Det intressanta är hur regeringsbildningsmöjligheterna efter ett extra val skulle påverkas om vi ser att det fortsätter i samma inriktning, säger han.

Ett extra val kan förändra allt

Än så länge finns det inget som pekar på att det blir ett extra val och att det parlamentariska läget förändras, förklarar Johan Martinsson. Men det finns fog för Liberalerna att oroa sig i ett sådant läge.

– Det känns ju i det här läget, när de har sagt nej till Kristersson, ganska osäkert att M-väljare skulle rösta på Liberalerna. Och det finns ingen historik alls med stödröster från Socialdemokraterna till Liberalerna, säger han.

ANNONS

– Åker de ut så finns det kanske inte någon förutsättning för en S-ledd mittenregering.

Vad som ligger bakom Centerpartiets tapp är inte helt självklart och väljarna skickar inte ett tydligt budskap i det avseendet heller, menar Johan Martinsson.

– Det man kan säga är att den linje som Annie Lööf har företrätt efter valet inte har hjälpt dem att stärka opinionen. Väljarna har inte imponerats av hennes åsikt, annars hade den belönats.

Samtidigt kan man konstatera att Centern inte lyckades hitta en överenskommelse med Socialdemokraterna på grund av just tydliga högerfrågor.

– De centerväljare som hellre ser en mittenregering än en alliansregering är sannolikt inte särskilt förtjusta i förändring av arbetsrätt och friare relegering av hyressättning. Det som fick förhandlingarna att braka samman är stark liberal politik, som knappt Moderaterna har kunnat stå för. Annie Lööf företräder de högerorienterade väljarna, och matchar inte mittenväljarna, säger han.

FAKTA: GP/Sifo

Väljarbarometern bygger på 8658 intervjuer gjorde mellan 3 - 13 december. 50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är panelintervjuer. 11,97 procent uppgav inget parti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS