Ägg väntar på att testas i Tyskland.
Ägg väntar på att testas i Tyskland.

Giftiga ägg har nått även Sverige

Ägg som innehåller ett giftigt bekämpningsmedel har stoppats i Sverige. En grossist i Västsverige ska ha mottagit de giftiga äggen, uppger Livsmedelsverket. Livsmedelsverket vet ännu inte hur många sådana ägg som tidigare kan ha sålts till svenska konsumenter – men slår fast att de inte är farliga att äta.

ANNONS
|

Miljontals ägg som har kontaminerats med bekämpningsmedlet fipronil har dragits tillbaka i Nederländerna, Belgien och Tyskland. I Nederländerna har runt 180 äggproducenter tvingats stänga sin verksamhet och flera av dem har avlivat sina hönsbesättningar.

Livsmedelsverket fick under fredagen via EU:s varningssystem information om en äggsändning till Sverige. Det är en grossist i Västsverige ska ha mottagit dem.

- Äggen har kommit in till en mindre grossist, som har tagit in ägg från en leverantör som har visat sig tillhöra en av gårdarna som har stoppats, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till TT.

- Sändningen kom till Sverige i går och kommer inte längre nu, den har inte nått några restauranger eller butiker.

ANNONS

TT: Kan man ändå anta att den här eller andra grossister inte plötsligt just nu börjat köpa nederländska ägg, utan att det har sålts ägg med det här ämnet?

- Det kan man anta. Har det kommit in sändningar tidigare är de redan sålda och uppätna. Spårningsarbetet om tidigare sändningar pågår.

Nästan hundra procent svenska

Det finns med största sannolikhet inga färska ägg från Nederländerna ute i svenska butiker, tror Axel Lagerfelt, ordförande i branschorganisationen Svenska ägg.

- Ägg som säljs till konsumenter i butik är till nästan hundra procent svenska ägg, säger han.

Däremot kan företag som köper in råvaror för att exempelvis tillverka majonnäs ha drabbats,

- Har äggen en SE-stämpel kan man vara säker på att det är svenska ägg. I och med att man lyckats scanna alla besättningar innan firman plockade ner skylten och konstaterade att de verkat i Tyskland, Belgien och Holland, så antar jag att de aldrig arbetat i Sverige, säger Axel Lagerfelt.

- Äggen har sin fördel att de alla är stämplade och kan härledas varifrån de kommer. Det gäller även utländska ägg.

Alla de leverantörer och återförsäljare GP har varit i kontakt med säger att Livsmedelsverket inte har varit i kontakt med dem och att de följer myndighetens rekommendationer.

ANNONS

Axfoods presstalesperson säger:

–Vi fick reda på detta idag genom tidningarna och har inte blivit kontaktade av Livsmedelsverket, vilket vi brukar bli när det är alvarligt. Alla färska ägg vi säljer är svenska. Vi har påbörjat en kartläggningen krig de sammansatta produkterna. Den är klar först nästa vecka. Vi följer livsmedelsverkets rekommendationer.

Lidel i Sverige meddelar genom deras presstalesperson att alla färska ägg som säljs i Lidls varuhus är svenska.

– Vi har inga indikationer på att några av våra övriga produkter skulle vara drabbade, men följer såklar utvecklingen via våra leverantörer, säger Linn Hultén presstalesperson på Lidl Sverige.

Coop skriver till GP att "vi har överhuvudtaget inga nederländska ägg i vårt sortiment."

Linda Timsäter på ICA säger:

–ICA säljer enbart svenska ägg. Vi håller på att undersöka om de berörda äggen kan vara ingredienser i sammansatta produkter och får återkomma när vi har mer information.

Ingen hälsorisk

Flera tyska livsmedelskedjor har plockat bort nederländska ägg från butikshyllorna och lågpriskedjan Aldi har slutat att sälja ägg helt och hållet – oavsett ursprung. Samtidigt har åklagarledda brottsutredningar inletts i både Nederländerna och Belgien.

Fipronil kan i höga doser vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna och är inte tillåtet att använda i livsmedelsproduktion inom EU. Men svenska konsumenter behöver inte vara oroliga, enligt Petra Fohgelberg.

ANNONS

- Det innebär inte någon hälsorisk för svenska konsumenter om man har ätit av de här äggen, säger hon.

- Vi har gjort en riskbedömning där vi har tittat på de högsta halterna man har hittat i de här äggen och också på vilka matvanor vi har i Sverige.

Fakta: Ägg

I Sverige äter vi i genomsnitt 222 ägg per person och år, vilket inte är så mycket jämfört med andra EU-länder –trots att vi har bra ägg i Sverige, fria från till exempel salmonella.

Ägg är ett nyttigt livsmedel, som innehåller många av de näringsämnen vi behöver – bland annat D-vitamin, E-vitamin, folat, selen och flera livsnödvändiga aminosyror

Under många år trodde man att den höga kolesterolhalten i ägg var skadlig. Men senare rön visar att matkolesterolet inte har den påverkan på kolesterolhalten i blodet som man tidigare antagit.

Bäst före-datumet på äggkartonger är 28 dagar efter värpdatum. Men förvaras ägg i kylskåp, som vi ofta gör i Sverige, håller de mycket längre – minst i två månader.

Källa: Svenska ägg

ANNONS