Genombrott i fertilitetsforskningen

ANNONS
|

En tredimentionell modell av nyckelmolekylen ZP3 presenteras nu för första gången av en internationell forskargrupp där även forskare från Karolinska ingår. Modellen visar hur proteinet som tar emot spermien på äggcellens yta ser ut. Förhoppningen är att kartläggningen både kan förklara viss infertilitet och leda till nya varianter av preventivmedel.

Det nya i forskningen är alltså att spermiereceptorn är kartlagd in i minsta beståndsdel. Receptorn återfinns på äggcellens yta, det så kallade höljet, och öppnar sig beredd att ta emot en spermie. Studien visar vilka delar av molekylen som är aktiva, hur receptorn bildas inne i ägget och tar sig upp till ytan.

ANNONS

Förhoppningen är att vidare forskning skall ge svar på vika mutationer i receptorns arvsanlag som leder till infertilitet. Vidare hoppas man också kunna utveckla nya typer av preventivmedel riktade mot samspelet mellan ägg och spermie. Men ZP3 är bara en del av förklaringen, nämligen den kvinnliga sidan av befruktningen. Nu återstår det att ta reda på vilka strukturer på spermien som är aktiva , som gör att den hittar rätt och släpps in i ägget.

ANNONS