Barn som får bröstmjölk presterar bättre i skolan, visar nya studier gjorda i England.
Barn som får bröstmjölk presterar bättre i skolan, visar nya studier gjorda i England.

Barnläkare: "Ge inte ditt barn okänd bröstmjölk"

Ge inte ditt barn okontrollerad bröstmjölk från en okänd donator. Smörj inte in bröstmjölk på huden och nej, bröstmjölk botar inte cancer. Huruvida lussebullar bakade på bröstmjölk blir godare eller inte är dock mer oklart.

ANNONS
|

"Bortskänkes, infrusen bröstmjölk."

På Facebook finns slutna grupper där överbliven bröstmjölk står i centrum. Oftast handlar konversationerna om kvinnor som har bröstmjölk kvar i frysen och som vill skänka bort den till nyblivna mammor som inte kan eller vi amma själva.

"I så fall kan ni få av mig. Finns typ 60 påsar."

- Jag blev varse det här för några månader sedan. Hur vanligt det är vet jag dock inte, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy, barnläkare och amningskonsult vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm.

ANNONS

Hennes råd till nyblivna mammor är att inte ge sitt barn donerad bröstmjölk som inte har kontrollerats för sjukdomar och näringsinnehåll.

Kroppsvätska

- Bröstmjölk är en kroppsvätska som, precis som blod, kan innehålla virus och bakterier. I värsta fall kan barnet få sjukdomar som hepatit B eller hiv, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

Mjölk från en okänd donator kan dessutom innehålla rester från nikotin och läkemedel som kan vara direkt skadliga för barnet. Om mjölken har blivit förorenad vid utpumpning, förvarats för länge i frysen eller råkat tina under tiden, kan den innehålla skadliga mängder bakterier.

- Den donerade bröstmjölk som delas ut inom sjukvården, från mjölkbankerna, är snabbpastöriserad samt kontrollerad för bakterieinnehåll. Mammorna får också lämna blodprov för smittsamma sjukdomar, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

Lussebullar

TT: Men vad ska en kvinna göra som inte kan eller har svårt att amma själv?

ANNONS

- Om man har ont om mjölk och inte vill ge sitt barn ersättning kan man prova med att amma sitt barn oftare. Om problemen fortsätter bör man kontakta BVC eller en amningsmottagning för att få hjälp, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

Av konversationerna framgår också att donerad bröstmjölk används till olika saker. Det bakas lussebullar på den och den smetas in på huden mot sår och eksem.

- Visserligen är bröstmjölk bakteriedödande, men hudläkare avråder ändå från det eftersom det socker som finns i mjölkresterna blir mat till andra bakterier.

Vissa tror till och med att bröstmjölk kan bota cancer.

- Det förekommer förfrågningar från cancerpatienter som vill ha donerad bröstmjölk, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

ANNONS
TT

Fakta: Ont om studier

Exakt hur länge ett barn bör få bröstmjölk eller exakt när smakprover bör introduceras är det ingen som vet. Tillförlitliga studier saknas. Däremot finns det studier som tyder på att barn som ammas drabbas av färre infektioner, jämfört med barn som inte ammas. Amning ses också som bra för barnets och mammans anknytning till varandra.

Det finns också studier som tyder på att amning även är bra för mammans hälsa, att risken att drabbas av äggstocks- och bröstcancer samt typ 2-diabetes senare i livet minskar.

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS