BILD: Utryckning Uppsala
BILD: Utryckning Uppsala

Gasflaskor exploderar på övertänd gård

Flera fick evakueras då en storbrand rasade utanför Knivsta på söndagen. I en övertänd ladugård exploderade flera gasflaskor, och explosionsrisken ledde till att luftrummet stängdes av vid brandplatsen. – En av landningsbanorna på Arlanda är stängd för start och landning, säger Roger Li vid Luftfartsverket.

ANNONS
|

Branden rasadepå söndagen på en gårdi området kring Östuna. En ladugård är övertänd. Myndigheterna larmades strax efter klockan 11 om branden.

–Jag vet att det är flera gasflaskor som exploderat. Räddningstjänsten vågar inte gå in eftersom ladan ärhelt övertänd. De koncentrerar sig på att skydda omkringliggande byggnader. Två dieseltankar står i anslutning till gården så dessa kyler man ned, säger vakthavande befäl hos Uppsalapolisen Tommy Karlsson kort efter larmet.

Inga människor eller djur ska vara fysiskt skadade. Det är i nuläget oklart hur branden har startat,enligt polisen.

Gasflaskorna inne i ladan ska innehållasyrgas, gasol och acetylen.Luftfartsverket hade strax innan klockan 15 på söndagen upprättat ett restriktionsområde vid branden som innebär att flygplan inte får flyga över området på grund av explosionsrisken.

ANNONS

– Det innebär också att en av landningsbanorna på Arlanda är stängd för start och landning, säger Roger Li, pressansvarig för Luftfartsverket.

– Samtidigt har det utvecklats en vädersituation kring Arlanda som gör att det finns en risk för förseningar på upp till en halvtimme nu.

Vädersituationen ifråga handlar om det åskväder, enligt Li.

– Det finns tre banor på Arlanda och en är sedan tidigare avstängd för underhåll, så just nu finns bara en bana att tillgå.

Polisen har evakuerat runt 15 personer i området.

ANNONS