Gamla luktar bättre än unga

ANNONS
|

Gamla doftar bättre än sitt rykte visar resultatet av undersökningen som presenteras i nya numret av den vetenskapliga publikationen PLoS ONE. Kroppsodörerna från gamla människor är mindre påträngande och inte fullt så oangenäma som från medelålders och yngre individer framgår det av undersökningen.

I likhet med andra djur kan människan urskilja doftsignaler från andra individer som hjälper oss att välja partner, känna igen familjemedlemmar och undvika sjuka personer. En hel provkarta på olika doftsignaler utsöndras beroende på var man befinner sig i livet. Att gamla människor doftar på ett speciellt sätt är välkänt inom de flesta kulturer.

ANNONS

För att undersöka om människor, liksom djur, kan bestämma åldern på andra individer bara med hjälp av luktsinnet delade man in en försökspersonerna i tre olika grupper, unga ( 20–30 år), medelålders (45–55 år) och gamla (75–95 år). Under fem nätter sov försökspersonerna i doftlösa undertröjor med vaddering i armhålorna. Dessa klipptes sedan i småbitar och placerades i glasbehållare.

Nio olika kombinatoner av doftproverna undersöktes av 41 unga personer vars uppgift var att tala om vilket av proverna som kom från äldre människor, hur intensiva dofterna var, om de var oangenäma eller inte och hur gamla personberna var som lämnat doftproverna.

Resultatet visar att de som var bra på att hitta gammelmansdoften också var duktiga på att bestämma åldern på de andra proverna.

Nu återstår endast för forskarna att lista ut hur hjärnan bär sig åt för att åldersbestämma via doftsinnet.

ANNONS