Det första demonstrationstillståndet inför EU-toppmötet I Göteborg i mitten på november har nu godkänts av polisen. Arkivbild.
Det första demonstrationstillståndet inför EU-toppmötet I Göteborg i mitten på november har nu godkänts av polisen. Arkivbild.

Göteborg väntar stök under EU-toppmötet

Politik på hög nivå. Men också trafikstörningar och demonstrationer. EU-toppmötet i november kommer att märkas i Göteborg.

ANNONS
|

Angela Merkel stannar troligen hemma. Men EU-toppmötet i Göteborg den 17 november kommer även utan den tyska förbundskanslern att bli en utmaning för polisen. I bakgrunden finns minnet från både EU-kravallerna i Göteborg 2001 och det stökiga G20-mötet i Hamburg i somras. Göteborgspolisen räknar med stora trafikstörningar och ett större antal EU-kritiska demonstranter.

Det första demonstrationstillståndet är nu klart. Folkrörelsen Nej till EU, som samlar både dem som är kritiska till EU och dem som är direkta motståndare, har fått tillstånd till en manifestation på Gustaf Adolfs torg, mitt i centrala Göteborg, samma dag som EU-toppmötet.

ANNONS

Ytterligare ansökan

Mötet hålls dock på behörigt avstånd från Eriksbergshallen på Hisingen där flera av EU:s toppolitiker kommer att mötas för att samtala om rättvisa jobb och tillväxt.

- Ursprungligen sökte vi för ett demonstrationståg, men vi är inte så säkra på att demonstrationsviljan är så hög just nu, säger Per Hernmar.

Folkrörelsen Nej till EU har dessutom lämnat in ytterligare en ansökan till polisen om att under fyra dagar – före, under och efter toppmötet – få hålla apellmöten på sex platser i och kring centrala Göteborg.

Lägre hotnivå

Till toppmötet väntas representanter från EU:s 28 medlemländer. Tysklands Angela Merkel har meddelat förhinder, men Theresa May från Storbritannien, Emmanuel Macron från Frankrike och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junker finns bland de 180 inbjudna gästerna.

Polisen ser dock inte samma hotbild som mot exempelvis EU-toppmötet 2001.

- Vi kan lita på våra underrättelser och i dagsläget är det låga hotbilder för demonstrationer i samband med toppmötet. Det kan stegra sig, men i dagsläget upplever vi att det inte finns några riktigt konkreta hotbilder runt det här, sade Erik Nord, polischef för Storgöteborg, till TT i förra veckan.

ANNONS
TT

Fakta: EU-toppmötet den 17 november

EU-toppmötet i Göteborg den 17 november har fokus på att främja rättvisa jobb och tillväxt. Utöver de 28 stats- och regeringscheferna i EU är även arbetsmarknadens parter och andra aktörer inbjudna. En av de tyngsta gästerna, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, väntas dock utebli.

Statsminister Stefan Löfven (S) och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är värdar för det sociala toppmötet.

Toppmötet kommer att äga rum i Eriksbergshallen på Hisingen.

Göteborgspolisen får förstärkning från andra regioner i landet för att klara uppdraget. Exakt hur många poliser som ingår i insatsen vill polisen inte ange. Men det är "en av de största kommenderingarna som har genomförts i Sverige", enligt Göteborgspolisen.

Fakta: Kravaller på toppmöten

Den 14–16 juni 2001 hölls ett EU-toppmöte i Göteborg. Även dåvarande amerikanske presidenten GeorgeW Bush fanns på plats under en av dagarna. Tusentals demonstranter samlades i Göteborg, som under helgen lamslogs av kravaller och förstörelse. Totalt frihetsberövades närmare 1000 personer och i det rättsliga efterspelet åtalades över 100. Bland annat urartade situationen vid Vasaplatsen kvällen den 15 juni, då poliser utsattes för stenkastning och polismän drog vapen varvid tre personer skottskadades. För en 19-åring var tillståndet bitvis mycket kritiskt.

Den 7–8 juli i år möttes G20-länderna, som samlar världens största ekonomier, i Hamburg. Mötet omgärdades av kravaller som polisen besvarade med vattenkanoner och tårgas. Minst 476 poliser skadades och flera hundra demonstranter greps. Totalt demonstrerade över 100000 personer mot G20-mötet.

ANNONS