Göteborg väljer FN-flaggan under nazistdemo

Med anledning av lördagens kommande demonstration i Göteborg väljer kommunen att flagga med FN-flaggan på Gustav Adolfs torg. – Vi tyckte att det var viktigt att markera att vi står upp för de mänskiga rättigheterna och FN:s hållning för demokrati och öppenhet, säger Lena Malm, socialdemokratisk ordförande i kommunfullmäktiges presidium.

ANNONS
|

Göteborgs kommun kommer att hissa FN-flaggan på Gustav Adolfs torg på lördag, då nazistiska Nordiska motståndsrörelsen arrangerar en omstridd demonstration i staden.

– Normalt använder vi nationsflaggor, men nu gör vi ett avsteg från flaggpolicyn. Vi tyckte att det var viktigt att markera att vi står upp för de mänskliga rättigheterna och FN:s hållning för demokrati och öppenhet, säger Lena Malm, socialdemokratisk ordförande i kommunfullmäktiges presidium där även Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet är representerade.

LÄS MER:Polisen storsatsar - flygförbud under nazistmarschen

Extraordinär situation

Även stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo väljer att under helgen att markera "allas lika värde" genom att hissa regnbågsflaggor på förvaltningens stänger, skriver nämnden i ett pressmeddelande.

ANNONS

Situationen bedöms vara så extraordinär att kommunen väljer att göra ett avsteg ifrån sina strikta flaggpolicy.

GP har tidigare skrivit om attpolisen nyligen också har infört flygförbud över centrala Göteborg. Samtidigt har Sahlgrenska sjukhuset höjt beredskapen efter bedömningen att det kan bli sammandrabbningar.

– Det är ett område på 3 500 fot upp i luften och en radie på tre nautiska mil på marken från centrum på området mellan 11.00 och 20.00 som det är flygförbud vid mellan Scandinavium och fram mot allén, strax innan Slussgatan, har Thomas Fuxborg presstalesperson vid polisen i region Väst, tidigare sagt.

– Vi vill inte ha flyg inom det här området. Det är flygförbud som gäller,vilket är ett beslut som fattats på begäran av NOA. Man kan befara att det kan bli en konfrontation och då har vi tagit höjd för att det skulle kunna inträffa.

ANNONS