Göran Persson kritisk till nyanländas bidragsrätt

Göran Persson, mångårig statsminister, är kritisk till nuvarande system där invandrare har rätt till bidrag från dag ett i Sverige. – (...) Inte orimligt att allt det som har byggts upp av de som bor i landet inte från dag ett kan delas av de som kommer nya, säger Göran Persson till SVT.

ANNONS
|

Välfärdssamhället som finns i Europa är satt under press. Därför menar förre statsministern Göran Persson att det bör diskuteras om invandrare ska ha rätt till bidrag från dag ett, enligt SVT.

Frågan som Göran Persson tar upp är just nu en het potatis i Storbritannien. I den brittiska ö-nationen förbereder man sig just nu inför en folkomröstning över huruvida man ska stanna kvar i EU och under tiden så har Storbritannien förhandlat till sig ett undantag från rådande EU-avtal vilket bland annat innebär att arbetskraft från andra EU-länder får lägre bidrag.

Göran Persson menar i samtalet med SVT att debatten i Storbritannien är rimlig samt att den borde föras även i Sverige.

ANNONS

– Så småningom kommer människor att komma in i ett samhälle, bli medborgare, skattebetalare och bidra. Under perioden dit, kanske två, tre, fyra år – jag tror att britterna har pratat om fyra – är det väl inte orimligt att allt det som har byggts upp av de som bor i landet inte från dag ett kan delas av de som kommer nya, säger Göran Persson till SVT.

Han menar att det sätter en press på den ekonomiska situationen. Dock säger han sig inte vilja stänga dörren för invandrare.

– Min grundläggande uppfattning är att den invandring vi har till Sverige är en del av den förklaring vi har till att det går så bra för Sverige, sedan gick det för fort förra hösten, det blev för mycket på en gång. Men vi ska för guds skull inte stänga Sverige, det kommer vi alla att bli fattigare av, säger Göran Persson till SVT.

ANNONS