Bild: Svenska kyrkan
Bild: Svenska kyrkan

Gårdfeldt om biskopskandidaten: "Mot lika rättigheter"

HBTQ-aktivisten och prästen Lars Gårdfeldt riktar skarp kritik mot Karin Johannesson som under tisdagen tog ett steg närmare att bli nästa biskop i Karlstads stift. "Hon motarbetar homosexuellas rättigheter" säger han till GP.

ANNONS
|

Under tisdagen var det omröstning i Karlstads stift om vem som ska efterträda biskopenEsbjörn Hagberg som går i pension senare i år.

Runt 350 röstberättigade var på plats och flest röster fick Karin Johannesson. Johannesson fick närmare 25 procent av rösterna medan andraplatsen gick till Sören Dalevi, som fick närmare 22 procent.

Det innebär att det blir en andra omröstning i slutet av april. Då avgörs vem som blir nästa biskop.

– Jag vill nu öka medvetenheten bland alla röstberättigade om vad Karin Johannesson står för, hon har aktivt motarbetat samkönade äktenskap,säger Lars Gårdfeldt.

Lars Gårdsfeldt är själv präst och homosexuell. Han var en av de drivande när den könsneutrala äktenskapslagstiftningen röstades igenom 2009.

ANNONS

– Karin Johannesson satt i denmäktiga läronämnden. Majoriteten där röstade för reformen men Karin Johannesson reserverade sig, både i en gruppreservation och i en personlig reservation, säger Lars Gårdfeldt.

Enligt Gårdfeldttog Johannesson därmed aktivt ställning mot homosexuellas lika rättigheter.

– Det var sorligt, det var en tuff kamp vi förde och hon valde att använda sin maktposition till att trycka ner och motarbeta en minoritet.

Karin Johannesson avfärdar Lars Gårdfeldts kritik.

– Kritiken får stå för honom och han har fel. Jag har inget emot samkönade äktenskap och anledningen till att jag reserverade mig var kyrkostyrelsens skrivelse, hur förslaget var utformat. Jag vände mig också emot processen som låg bakom men alltså inte emot samkönade äktenskap i sig.

Hon fortsätter:

– Dessutom ifrågasätter jag om kyrkan ska ha vigselrätten överhuvudtaget. I dagens mångkulturella samhällevore det kanske bättre om äktenskapet reglerades civilt och inte genom kyrkan, det vore förmodligen bättre för de homosexuella globalt sett.

Lars Gårdfeldt köper inte Karin Johannessonsargument.

– Jag hoppas att hon inte blir framröstad. Svenska kyrkan har i år gått ut och bett om ursäkt till samerna för övergrepp som kyrkan begått mot dem för hundra år sedan. Svenska kyrkan borde inte rösta fram en person som för bara några år sedan har motarbetat en annan minoritets lika rättigheter.

ANNONS

ANNONS