UHR drar tillbaka fuskares resultat i högskoleprovet. Arkivbild.
UHR drar tillbaka fuskares resultat i högskoleprovet. Arkivbild.

Fuskare på högskoleprov kan få behålla poäng

Personer som nyligen dömdes i tingsrätten för att ha fuskat på högskoleprovet har nu fått sina provresultat återkallade. Sannolikt får de fuskare som hunnit börja på en högskoleutbildning lämna sin plats. Men det kan uppstå fall framöver där fuskare får behålla sin studieplats, eller de poäng som tentats av.

ANNONS
|

Universitets- och högskolerådet (UHR) har återkallat resultaten i högskoleprovet för 22 av de 23 personer som nyligen dömdes för att ha köpt och använt teknisk utrustning som gav dem de rätta svaren under högskoleprovet. Beslut om den 23:e personen tas senare i februari.

Enligt UHR har 12 av de 22 kommit in på en utbildning med hjälp av sina tillfuskade provresultat. Det är nu upp till varje berört lärosäte att besluta om studenterna ska mista sina studieplatser, vilket är högst troligt att de gör. Det handlar i de flesta fall om platser på mycket eftertraktade utbildningar, som läkar- och juristprogrammen.

ANNONS

Fler fall kommer

Men regelverken är inte tydliga, enligt UHR. Det kan uppstå situationer där provfuskare trots allt får behålla sin studieplats. Det kan också uppstå fall där en student mister den studieplats hen fuskat sig till, men får behålla de poäng som hunnit tentats av. Poäng som kan se bra ut på ett CV, eller komma till användning på en annan utbildning.

Detta återstår att se. I det stora förundersökningsmaterialet kopplat till de 23 dömda finns namn på ytterligare cirka 200 personer som kan ha fuskat.

- Vi jobbar vidare med det stora kundregistret som vi ska analysera. Så det kommer beslut under hela den här terminen, säger UHR: generaldirektör Karin Röding.

"Inte rimligt"

Hon vänder sig särskilt emot möjligheten för en fuskare att få behålla studiepoäng.

- Det är inte rimligt, men det finns inte ett nationellt regelverk som hanterar frågan, säger Karin Röding som vänt sig till utbildningsdepartementet med önskemål om tydliga regler.

ANNONS

Per Nilsén, docent i rättshistoria och ordförande i Lunds universitets antagningsnämnd, efterlyser också klara besked.

- Det blir väldigt, väldigt märkligt om man hamnar i en situation där det är upp till varje lärosäte att avgöra frågan, säger han.

De fall där en fuskare kan få behålla sin studieplats gäller om fuskaren hade så bra gymnasiebetyg att den klarat sig igenom urvalet ändå.

- Det är så regelverket ser ut. Sedan kan man moraliskt anse att det inte är korrekt, men då måste vi få en ändring av regelverket, säger Karin Röding.

Men hon påpekar att sannolikheten för att stöta på sådana fall inte är så stor.

- Hade man så bra betyg hade man väl inte köpt sig ett högskoleprovsresultat, säger Karin Röding.

ANNONS
TT

Fakta: Berörda lärosäten

Av de 22 personer som nu fått sitt högskoleprovsresultat återkallat har 12 kommit in på en högskoleutbildning. De tolv är i huvudsak antagna vid längre utbildningar – som läkar- och juristprogrammen – vid:

  1. Kungliga tekniska högskolan
  2. Linköpings universitet
  3. Lunds universitet
  4. Stockholms universitet
  5. Umeå universitet
  6. Uppsala universitet
  7. Örebro universitet

Källa: UHR

Fakta: Fuskligan

Den 17 januari dömde Norrköpings tingsrätt 23 personer för att ha köpt till sig bra resultat på högskoleprovet. Dessutom dömdes de personer som sålt fusktjänsten.

Fusket gick till så att fuskarna förseddes med modifierade mobiltelefoner och minimala hörsnäckor. En provledare, som ingick i ligan, såg till att proven fotades av och vidareförmedlades. Från en annan lokal blev provskrivarna uppringda och fick svaren upplästa.

Verksamheten avslöjades efter flera veckors spaning.

Fuskarna dömdes till villkorlig dom och böter.

ANNONS