Fridolin tror inte på att driva amnestikrav

Språkröret Gustav Fridolin tror inte att det är rätt läge att kräva en amnesti för ensamkommande unga nu. Men inför partiets kongress i helgen driver många miljöpartister på för att ge asylsökande barn och unga rätt att stanna.

ANNONS
|

Migration och etablering väntas bli en stor fråga på Miljöpartiets kongress i helgen. 19 motioner om en generösare flyktingpolitik har kommit in. Bland annat finns ett nytt förslag om att ge amnesti åt ensamkommande barn och unga som varit mer än ett år i Sverige. Det är samma krav som drivs av rörelsen #vistårinteut, där många lokala MP-föreningar och gräsrötter är engagerade.

Falska förhoppningar

Gustav Fridolin, utbildningsminister och språkrör, förstår engagemanget, men hänvisar till det parlamentariska läget och svårigheten att kunna genomföra ett sådant krav i praktiken.

- Vi vill inte väcka falska förhoppningar hos dem det handlar om, säger han.

ANNONS

Fridolin lyfter i stället fram att MP försökt förbättra de ensamkommandes situation på andra vis, efter att den rödgröna regeringen stramade åt flyktingpolitiken till EU:s miniminivå. I juni införs till exempel nya regler som gör det möjligt för ensamkommande att stanna kvar och slutföra sin gymnasieutbildning.

- Vi tror att det är svårt att få igenom något ytterligare, säger Fridolin.

Redo för kompromiss

Partistyrelsen säger nej till en allmän flyktingamnesti, precis som man gjort på tidigare kongresser, då förslaget röstats ned.

Än så länge har partistyrelsen inte tagit ställning till det nya förslaget om en amnesti just för ensamkommande. Men samma invändningar finns mot det. Även en sådan amnesti skulle få mycket svårt att få stöd i riksdagen. Dessutom skulle det dröja innan en lagändring kan träda i kraft. Amnestin skulle också innebära merarbete för Migrationsverket och därmed ännu längre handläggningstider för asylsökande än i dag.

Jon Karlfeldt, sammankallande i partistyrelsen, tror att ombuden på något vis kommer att vilja ta ställning för ensamkommandes möjligheter att stanna.

- Det är sannolikt att det blir någon form av kompromiss, säger han.

ANNONS

I en förberedande omröstning på internet fick förslaget om en amnesti för ensamkommande ungefär lika många ja-röster som nej-röster.

Står inte ut

Skånes stora delegation har ännu inte tagit ställning till om amnestin är den bästa lösningen.

- Men situationen för ensamkommande barn måste förbättras. Den är alarmerande och vi måste ta fram konkreta förslag. Vi kommer att jobba för en kompromiss på kongressen, så att vi kan lägga fram förslag som har en möjlighet att gå igenom riksdagen, säger Måns Berger från MP i Malmö.

Rörelsen #vistårinteut har bedrivit lobbying mot MP under våren. De kommer att ha en monter i kongresslokalerna i Linköping och även dela ut flygblad vid ingången. Enligt #vistårinteut skulle 15000 ensamkommande beröras av en amnesti.

Rörelsen har begärt att få träffa MP:s språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin för att diskutera frågan. Man räknar i dag med stöd från ett 60-tal av MP:s kommunföreningar, bland andra Göteborg. De flesta finns i län med få ombud på kongressen.

TT

Fakta: MP:s kongress

Kongressen hålls i Linköping 26–28 maj.

230 motioner har lämnats in.

Partistyrelsen har skrivit fem propositioner, varav tre handlar om interna frågor.

En proposition handlar om nyanländas etablering och arbetsmarknad.

En annan proposition handlar om grön ekonomi. Den innehåller förslag om:

- en större skatteöversyn.

- en breddad koldioxidskatt

- förändrade reseavdrag

- skattegynnade gröna sparkonton

- krav på statliga AP-fonder att investera hållbart och fasa ut investeringar i fossil energi

- att Sverige ska ha som mål att gå över till "cirkulär" ekonomi

- att ett "hyberavdrag" ska införas som gynnar uthyrning, begagnat och reparationer

Källa: Miljöpartiet

ANNONS