Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180117-valdtaktsfria-598842_se.gp_1.jpg
I tingsrätten fälldes de två pojkarna i övre tonåren för grov våldtäkt men Hovrätten för västra Sverige friar dem helt sedan hovrätten uppmärksammat ett inspelat samtal strax efter händelsen. Arkivbild.

Frias av hovrätten för grov våldtäkt

I tingsrätten fälldes de två pojkarna i övre tonåren för grov våldtäkt. Men Hovrätten för västra Sverige friar dem helt sedan domstolen uppmärksammat ett inspelat samtal strax efter händelsen, en inspelning som pojkarna inte kände till.

I tingsrätten dömdes pojkarna för att ha våldtagit en berusad flicka på en fest i Göteborg förra sommaren. Flickan har i förhör berättat att först den ena och sedan den andra pojken kommit in i det rum där hon lagt sig för att sova. Hon uppger att hon var så kraftlös att hon inte orkade ta sig därifrån.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Pojkarnas version däremot är att flickan var med på det som skedde. Tingrätten gick på flickans beskrivning och fällde de två pojkarna för grov våldtäkt.

Men domen överklagades och hovrätten gör nu en annan bedömning. Bland bevisen uppmärksammar rätten ett inspelat samtal mellan pojkarna efter det att de båda haft sex med flickan. I inspelningen, som är gjort efter händelsen, ondgör de sig över att flickan först ville, och att hon först senare uppgav att hon inte ville.

Pojkarna var inte medvetna om inspelningen och det faktum att samtalet fördes på ett annat språk menar hovrätten leder till att det finns "särskild tyngd" i det.

Hovrätten menar därför att det inte kan bevisas att flickan befunnit sig i en sådan särskilt utsatt situation som krävs för att pojkarna ska kunna ställas till ansvar för våldtäkt och friar dem helt.

Mest läst