När det främmande föremålet upptäcktes kontaktades bland annat Kustbevakningen. Arkivbild.
När det främmande föremålet upptäcktes kontaktades bland annat Kustbevakningen. Arkivbild.

Frågetecken om farkost i Gävle hamn

ANNONS
|

Det var efter muddringar i Gävle hamn som en sjömätning genomfördes, varpå man upptäckte ett 13 meter långt och tre meter brett föremål med hjälp av ekolod. Lite senare fanns föremålet kvar, varför dykare kallades in, men när fartyget väl var på plats var föremålet borta. Däremot fann den dykare som gick ner parallella, rektangulära samt några centimeter djupa avtryck på botten.

På privat initiativ har nu Nils-Ove Jansson, tidigare verksam i marinens analysgrupp, samt den tidigare sjöofficeren Nils Engström skrivit en rapport om händelsen. Slutsatsen är att det var en dykarfarkost som registrerades av ekolodet, det vill säga en farkost som dykpersonal med andningsaggregat kan använda sig av för att obemärkt transportera utrustning under vattnet.

ANNONS

Enligt Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare, har Försvarsmakten ännu inte tagit del av den privata analysen. Men redan i somras, när händelsen blev känd, inledde Försvarsmakten en egen analys.

- Vi har bland annat varit på plats i Gävle. Den slutgiltiga analysen är inte klar ännu, men det finns ingenting utifrån det vi vet just nu som tyder på att det handlar om en främmande undervattensverksamhet, säger Jesper Tengroth till TT.

TT

ANNONS