Priset för en påse med fem kort varierar lite beroende på var man köper den, men brukar ligga på runt tio kronor.
Priset för en påse med fem kort varierar lite beroende på var man köper den, men brukar ligga på runt tio kronor.

Fotbolls-VM julafton för samlare

Några köper hela lådor, andra några påsar åt gången. Dina barn kanske gör det, eller grannen, eller chefen. Fler än du tror samlar på fotbollsbilder.

ANNONS
|

Det är bråda dagar hos Coolcard i Karlstad som säljer samlarkort. Redan i december började frågorna komma. Hur kommer albumet att se ut? Vad blir det för färg på kanten? Men framför allt – när kommer korten?

- Vi har inte haft så här mycket att göra sedan Pokémon var riktigt stort för ett och ett halvt år sedan, säger Gustaf Öberg, som är en av delägarna.

ANNONS

Det är klisterbilder som är den absoluta storsäljaren. Det finns samlarkort, men de kommer inte i närheten av klisterbildernas popularitet. De tillverkas av det italienska företaget Panini och dök upp för första gången till VM i Mexiko 1970. Samlarna finns i alla åldrar, kön och samhällsskikt.

- Det här är kul för alla som gillar fotboll. Vi har samlare i alla åldrar och från alla grupper, allt från sexåringar till pensionärer, både män och kvinnor, säger Gustaf Öberg.

Enkelt och billigt

Priset för en påse med fem kort varierar lite beroende på var man köper den, men brukar ligga på runt tio kronor. Många köper påsar för en hundralapp. Ofta en om dagen, eller några gånger i veckan.

- Det är något roligt i vardagen. Sedan har vi andra som tycker om att köpa hundra påsar i stöten.

Gustaf Öberg tror att ett viktigt skäl till att klisterbilderna lockar så stor publik är att det är enkelt att samla. Bilderna är billiga, säljs nästan överallt och det är inte omöjligt att få ihop ett helt album.

ANNONS

- Framför allt är det som lockar att öppna, sortera, byta – jakten. Men det går att anpassa samlandet efter person, tycke och smak. För vissa är det viktigt att ha ett komplett album, andra vill bara få ihop sitt lag.

Stor andrahandsmarknad

Vid sidan av de etablerade försäljarna finns en stor andrahandsmarknad, och framför allt en bytesmarknad. Sociala medier har gjort det enkelt att hitta andra att byta med.

På Tradera har försäljningen av fotbollssamlarbilder stigit med 34 procent hittills i år, och snittpriserna ökat med 47 procent jämfört med maj 2016. En liknande ökning skedde inför VM 2014.

De dyraste bilderna som sålts på Tradera de senaste åren är dock huvudsakligen äldre bilder. Allra dyrast blev en ocirkulerad bild på Pelé från VM 1958 – den såldes för 13413 kronor. Den dyraste bilden på en svensk spelare var en Alfabild från 1960, på Jan Karlsson från Jönköpings Södra, som såldes för 2716 kronor.

TT

Fakta: Paninis fotbollskort

Samlarbilder har funnits länge, men sedan 1970-talet är det den italienska firman Paninis bilder som helt dominerar marknaden. Firman har licens från Fifa för att tillverka bilderna.

I år finns det 682 olika klisterbilder. 50 av bilderna är glansiga, och lite mer åtråvärda. De föreställer till exempel den officiella matchbollen och pokalen.

Bilderna säljs i påsar om fem. En hel låda rymmer hundra påsar.

Enligt uträkningar gjorda av professorerna Paul Harper och Ehrhard Behrends i Cardiff respektive Berlin behöver man köpa i snitt drygt 4800 bilder, alltså uppemot 1000 påsar, för att få ihop ett komplett album. Om man aldrig får samma bild två gånger räcker det med att köpa 137 påsar – men chansen att det ska hända är mikroskopisk.

I april i år såldes ett album från VM 1970 för motsvarande 18000 kronor. Trots att det saknade sex bilder.

Källa: TT, BBC

ANNONS