Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180313-oxfamsida-635442_se.gp_1.jpg
Den brittiska biståndsorganisationen Oxfam får ett nytt treårigt humanitärt stöd från Sida. Arkivbild.

Fortsatt Sidastöd till Oxfam

Sida har beslutat att ge ett nytt treårigt humanitärt stöd till den brittiska biståndsorganisationen Oxfam. Beslutet sköts upp när sexköpskandalen inom organisationen avslöjades.

"Vi tog omedelbart kontakt med Oxfam och begärde information om vilka åtgärder man vidtagit sedan dessa händelser ägde rum", säger Susanne Mikhail Eldhagen, chef för Sidas humanitära bistånd, i ett pressmeddelande.

Oxfam har kunnat visa att man har starka regler och rutiner som fungerar i praktiken, enligt Mikhail Eldhagen.

"Vi har samarbetat tätt med Sida för att ge svar på deras frågor. Vi har öppnat våra böcker och delat vårt åtagande att utrota sexuella övergrepp vart helst de sker och vi är absolut fast beslutna att skydda de samhällen vi stöder, våra medarbetare och våra partners", säger Franc Cortada programdirektör för Oxfam International, i ett pressmeddelande.

Stödet till Oxfam löper under tre år och är på totalt 104 miljoner kronor. Pengarna kommer att gå till humanitär hjälp till 280 000 personer i fler än fem länder, enligt Oxfam.

Bakgrund: Sexköp och övergrepp

TT

Skandalen kring Oxfam briserade sedan The Times avslöjat att unga prostituerade anlitats av hjälporganisationens personal i Haiti efter jordskalvet 2010 då närmare 300 000 människor omkom. Oxfam försökte inledningsvis mörklägga skandalen enligt The Times.

Senare har uppgifter kommit fram om att mer än 120 människor som arbetar för landets ledande hjälporganisationer har anklagats för sexuella övergrepp senaste året, rapporterar Sunday Times.

Enligt tidningen har Oxfam, med runt 5 000 anställda och 23 000 volontärer, registrerat 87 händelser förra året. 53 av dem lämnades till polis eller myndigheter. 20 personer förlorade sina jobb.

När organisationens vicechef avgick förra månaden sade hon att en landschef i Tchad fått fortsätta att arbeta i Haiti, trots att anklagelser om sexköp med koppling till honom och hans medarbetare varit kända. Händelserna i Tchad är från 2006.

Det har även framkommit att personer ur Oxfams personal i en undersökning vittnat om att medarbetare begått våldtäkter i Sydsudan, enligt en tidigare chef inom organisationen.

Sedan utredningen av händelserna i Haiti 2011 uppger Oxfam att man har vidtagit flera åtgärder – exempelvis en uppförandekod för alla Oxfamanställda, som förbjuder sexköp och kränkande behandling.

Källor: AFP, Reuters, The Times, The Observer, BBC, Oxfam

Mest läst