Algblomningen fortsätter att hålla i sig vid Östersjön. Här en bild från tidigare år. Arkivbild.
Algblomningen fortsätter att hålla i sig vid Östersjön. Här en bild från tidigare år. Arkivbild.

Fortsatt algblomning i Östersjön

Algblomningen fortsätter i Östersjön. SMHI och länsstyrelsen avdramatiserar läget – men uppmanar till försiktighet.

ANNONS
|

- Det har sett ut så här en längre tid nu. Hela Östersjön och Finska viken har haft algblomning, säger Magnus Larsson, vakthavande oceanograf på SMHI.

Cyanobakterierna som utgör algblomningen trivs bra i värme och gynnas av ett vindstilla väder som inte rör om vattnet. Ansamlingarnas utbredning har varierat under veckan och på vissa håll har algerna blandats ner under ytan.

ANNONS

Inför helgen rapporterade Informationscentralen för Egentliga Östersjön att läget hade lugnat sig sedan föregående helg, men att det fortfarande ligger utbredda ytansamlingar i Stockholms skärgård, Kalmarsund och runt Gotland.

Informationscentralen, som drivs av länsstyrelsen i Stockholms län, rekommenderade badande människor runt Trosa och Nynäshamn att vara extra försiktiga.

- Du kan ju bada, men se till att inte få i dig vatten. Det kan också vara bra att duscha efteråt, påpekar Magnus Larsson från SMHI.

Algblomningen är emellertid än så länge inte särskilt oroande.

- Läget just nu är ganska normalt för årstiden, sade Maya Miltell, handläggare på Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

Nästa veckas förmodade varma väder skulle dock kunna bidra till ännu mer algblomning, spår SMHI:s Magnus Larsson.

TT

Fakta: Algblomning

Algblomning inträffar när växtplankton eller cyanobakterier massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.

I grunden är algblomning en naturlig process. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.

Vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.

Källor: Naturvårdsverket, Informationscentralen för egentliga Östersjön och NE

ANNONS