Fortkörare gäckade polisen i apmask

Polisen i Ludvika har haft svårt att få fatt på en maskerad fortkörare. Hans utstyrsel? Schimpansmask.

ANNONS
|

Vid sju tillfällen har en fartkamera utanför Ludvika i Dalarna fotograferat samma bil som kör för fort. Polisen har dock haft svårt att bötfälla någon eftersom föraren maskerat sig som schimpans, vilketSVT Nyheter tidigare skrivit om.

- Det började i augusti och senast han fastnade på bild var i november. Han har kört i mellan 100 och 130 km/h mellan sex och sju på morgonen på en 90-väg på väg in mot Ludvika, förklararPär Israelsson, förundersökningsledare på polisen i Ludvika.

Israelsson berättar att polisen i Ludvika kallats in efter att ATK-sektionen på polisen sett en maskerad person i samma bil vid flera tillfällen.

ANNONS

- De skickade oss bildmaterial på den här fortköraren och vi bestämde oss för att sätta upp en kontroll för att försöka ta personen på bar gärning med en patrull.

Stoppad i kontroll

Sagt och gjort utfördes en trafikkontroll den 1 december. När den misstänkta bilen passerade platsen bestämde sig polisen för att stoppa föraren.

- Han körde visserligen i laglig hastighet då, men när poliserna kommer fram till bilen så ser de att föraren tar något från instrumentbrädan och slänger bak i bilen. När vi tittar i bilen så ser vi att det är en schimpansmask, sägerPär Israelsson.

Polisen lyckades identifiera mannen, som talade om att han arbetar i Ludvika. Däremot är han inte delgiven någon misstanke om brott, eftersom det inte gått att säkerställa att samma person suttit bakom ratten vid tidigare tillfällen.

- Även om vi kan konstatera att det är samma bil så kan vi inte bötfälla bilägaren när det inte går att identifiera föraren. Så han fick helt enkelt en tillsägelse och vi gjorde klart att vi vet vem han är och att det är ett trafikfarligt beteende. Det kändes som att han tog åt sig av informationen, så nu hoppas vi att det här är avklarat och att ingen fastnar i fartkamera med en schimpansmask igen.

ANNONS

Svårt juridiskt ärende

Polisens ATK-sektion, som ansvarar för alla fartkameror i Sverige, berättar att det handlar om ett prekärt juridiskt läge.

- Ärendet i Ludvika är avslutat polisiärt sett, men juridiskt så går det inte bevisa vem det är som kört med apmasken, säger PeO Nihlén på polisen.

Även om personen skulle erkänna att det är han som kört bilen kan han slippa böter.

- Ett erkännande är ingen garanti för att det faktiskt går att bevisa att det var han som körde, sägerPeO Nihlén.

Han berättar att det är ovanligt med maskerade förare.

- Det är som tur var inte vanligt. Det är klart att det händer att vi inte kan se förare ibland på grund av dimma eller snö, men om vi upptäcker att det är frekvent förekommande så skickar vi ut våra lokala poliskollegor för att sätta upp en kontroll och försöka få fast fortkörarna på det sättet.

PeO Nihlén menar också att folk inte ska tro att de kan komma undan böter genom att systematiskt maskera sig för fartkameror.

- Visst, först kan man titta lite putslustigt på det här med en apmask, men tänker man efter lite så kanske den här personen orsakar en frontalkrock när han ska sätta på sig masken och tappar kontroll över bilen för en sekund.

ANNONS

ANNONS