Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/2

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  FOI varnar för botar som stödjer SD

  Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, varnar för att antalet falska konton på Twitter som kan försöka påverka opinionen har ökat enormt inför valet. Kontona stödjer främst Sverigedemokraterna, länkar ofta till högerextrema sajter och är ofta kritiska till islam och invandring.

  Enligt en ny studie av FOI har antalet politiska botar som diskuterar svensk politik och det svenska valet ökat explosionsartat. Mellan juli och augusti har antalet konton FOI tittat på nästan fördubblats.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det handlar om automatiserade konton som kan användas för att sprida desinformation och normalisera politiska åsikter.

  Johan Fernquist är forskare på FOI inom data science och projektledare för studien.

  – Om de får stor spridning kan folk tro att innehållet är mer delat och allmänt accepterat än det egentligen är. Antalet likes kan också göra att det uppfattas som legitimt. Följden kan bli att man drar ned på sin egen källkritik och själv blir en del av en påverkan, säger han.

  17 procent av de konton som finns på Twitter, inklusive de som har plockats bort är falska, enligt FOI.

  FOI har jämfört botarna med genuina konton och kan visa att de betydligt oftare är positiva till SD, länkar mer till de invandringskritiska sajterna Samhällsnytt och Fria tider och är mer fientligt inställda till invandring och islam än genuina konton.

  De automatiserade kontona, botar, är mer kritiska mot islam och invandring än de genuina kontona, enligt FOI:s studie.. Bild: Totalförsvarets forskningsinstitut

  – Det är framförallt partikritik som uttrycks och även en del partisupport. Det är 40 procent vanligare att man uttrycker partisupport för SD än genuina konton gör, säger Johan Fernquist.

  SD och främlingsfientliga Alternativ för Sverige är också de som får den största partisupporten, både bland genuina och automatiserade konton.

  Stödet för SD är 40 procent större från botarna jämfört med genuina konton. Bland alla användare är det Alternativ för Sverige (AFS) och SD som får mest stöd.. Bild: Totalförsvarets forskningsinstitut

  Varför får Alternativ för Sverige, som är så små i opinionen, så mycket stöd här?

  – De kan vara duktiga på att marknadsföra sig digitalt, eller har konton som har som uppdrag att sprida deras material. Men jag vet inte hur mycket jag vill spekulera i det. Det är inte otillåtet att göra såhär, säger Johan Fernquist.

  Fakta:

  FOI:s studie handlar om användningen av politiska botar på Twitter i samband med det svenska riksdagsvalet 2018.

  En bot är ett program som används för att automatisera en process.

  Politiska botar används på för att påverka den allmänna opinionen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.