Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

FN: Håller tummarna för försvunna svenskan

Den svenska FN-experten som försvann i Kongo-Kinshasa för drygt en vecka sedan är fortfarande försvunnen, enligt FN. Säkerhetsrådet ska ta upp den fredsbevarande insatsen i Kongo-Kinshasa under ett möte på tisdag.

Svenskan försvann tillsammans med en amerikansk FN-expert och fyra kongoleser i centrala Kongo-Kinshasa. Charles Bambara, talesperson för FN-insatsen Monusco, skriver i ett mejl till TT att han avböjer att ge en intervju med tanke på att det inte finns någonting nytt att berätta, och tillägger "låt oss hålla tummarna".

Även Patric Nilsson, kansliråd på utrikesdepartementet, säger att det inte finns någon ny information.

I torsdags vädjade Monusco om att de som har information om försvinnandet ska höra av sig. Samma dag sade en talesperson för Kongo-Kinshasas regering att FN inte informerat i förväg om gruppens resa.

De två FN-experterna är på plats för att övervaka sanktionerna mot landet och rapporterar tillbaka till säkerhetsrådet. Enligt en artikel i The New York Times skulle de två experterna undersöka misstankar om att regeringsarmén har genomfört en massaker på obeväpnade civila i Kasai-regionen. I helgen greps sju kongolesiska officerare som anklagas för att ligga bakom massakern, skriver NYT.

Säkerhetsrådet skriver på sin sajtatt de ska diskutera Monusco-insatsen vid mötet på tisdag.

 

Mest läst