Flyktingar från Syrien får stanna

ANNONS
|

För ett halvår sedan hade en miljon syrier tagit sig över gränserna enligt FN. Nu har siffran fördubblats. Men de enorma flyktingströmmarna är gravt underskattade och bara början på en än mer allvarlig situation.

-Vi förbereder oss för massinvandring, men det kommer att bli omöjligt att möta behoven. Det är redan väldigt smärtsamt att tvingas välja vem som ska få hjälp och inte, säger Dana Sleiman, talesperson för UNHCR i Beirut.

Flyktingar från Syrien, som beviljas uppehållstillstånd i Sverige av skyddsskäl, ska nu i normalfallet få permanenta uppehållstillstånd, enligt Migrationsverket. Hittills har ungefär hälften i stället fått treåriga uppehållstillstånd.

Bedömningen har gjorts utifrån om personen haft ett individuellt eller generellt skyddsbehov. Men situationen i Syrien har förvärrats. Säkerhetssituationen är extrem, präglad av generellt våld och en lösning ser ut att vara långt borta.

Beslutet innebär också att de närmare 8 000 syrier som har tillfälliga uppehållstillstånd får stanna permanent. De får också rätt att ta hit sina familjer. Sverige blir först i EU med att ge permanent uppehållstillstånd till syriska flyktingar.

ANNONS

EU:s migrationskommissionär Cecilia Malmström vill se större insatser från sina europeiska kollegor när det gäller flyktingströmmarna.

-Jag har under lång tid vädjat att syriska flyktingar först och främst ska få någon form av skyddsstatus och att ingen ska skickas tillbaka mot sin vilja.

TT: Kan Sveriges beslut att ge permanent uppehållstillstånd påverka andra EU-länder?

-Jag tror faktiskt inte att det gör det på kort sikt. Men vi kommer att uppmana andra att göra som Sverige.

I dag finns ingen legal väg in i Europa för den som flyr från Syrien.

-Det är ett jätteproblem att det inte finns möjlighet att söka asyl utanför Europas gränser. De som kommer gör det via smuggling. Det är ofta fruktansvärda strapatser där man hamnar i händerna på hänsynslösa flyktingsmugglare - rånas, misshandlas och utsätts för de mest fasansfulla saker.

Malek Laesker, vice ordförande för Syrisk arabiska kulturföreningen i Sverige, mottar beskedet med blandade känslor. Samtidigt som han välkomnar beslutet och säger att det återförenar familjer, så varnar han för ekonomiska intressen hos människosmugglare och en växande marknad där priserna har gått upp jämfört med tidigare.

-Om en familj ska fly från Syrien till Sverige exempelvis så kommer det att kosta runt 400 000 kronor för dem. Det har blivit ett ekonomiskt intresse för smugglarna, säger han till TT.
ANNONS