Leila Ali Elmi blev årets kryssraket. Hon tog en av Miljöpartiets riksdagsplatser från Göteborg genom att kryssa sig in från plats 21. Arkivbild.
Leila Ali Elmi blev årets kryssraket. Hon tog en av Miljöpartiets riksdagsplatser från Göteborg genom att kryssa sig in från plats 21. Arkivbild.

Flera kända men få kändisar till riksdagen

Några nya ansikten, några tidigare kända – men inte några kändisar. Så kan resultatet av personvalet till riksdagen summeras när valresultatet till riksdagen fastställts.

ANNONS
|

Leila Ali Elmi såg tidigare i veckan ut att bli valets personkryssraket och när valresultatet till riksdagen nu är fastställt visar det sig att det stämde. Hon tar plats i riksdagen på den ena av Miljöpartiets två riksdagsplatser från Göteborgs kommun med hjälp av sina 1467 personröster. Ett stort hopp upp från den 21:a plats hon hade på valsedeln.

Redan på fredagen var det mycket som tydde på att Leila Ali Elmi skulle ta en riskdagsplats och hon berättade då för TT vilka frågor hon vill driva i riksdagen.

ANNONS

- Jag är från en förort och uppvuxen i en förort, den frågan som är viktigast för mig är skolpolitiken. I de socioekonomiskt utsatta områdena så är det ganska dåliga skolor. Vi behöver sätta skolan i fokus och det är den frågan jag framför allt kommer att pusha på ifall jag kommer in i riksdagen.

Tidigare känd

En av de personer som är känd sedan tidigare för väljarna och som lyckades kryssa sig till en plats i riksdagen är centerveteranen och tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson. Han slår sig den kommande mandatperioden ner på partiets enda riksdagsstol för Kronobergs län.

Han har själv sagt till TT att han inte bedrivit någon egentlig personvalskampanj för att locka så många kryssare som han faktiskt gjort.

- Jag har fortsatt bevista de sammankomster jag blivit inbjuden till, samlingslokaler och bygdegårdar och liknande, säger Eskil Erlandsson till TT och tillägger att han också tror sig vara "välkänd i mitt lilla län".

ANNONS

Partiledare och ministrar

Kristdemokraternas EU-parlamentariker, det tidigare tv-ankaret Lars Adaktusson, är också en av de tidigare kända som kryssats av tillräckligt många och fått en plats i riksdagen. Han tar KD:s enda plats för Dalarnas län med sina 1158 personröster.

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor får den riksdagsplats som hon saknat sedan hon blev vald till KD-ledare. Eftersom hon inte har haft en riksdagsplats har hon inte kunna delta i partiledardebatterna i riksdagen, vilket hon nu alltså kan.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, klimatminister Karolina Skog och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke får även de riksdagsplatser, vilket de inte har haft hittills.

Det tidigare språkröret och nuvarande bostadsministern Peter Eriksson blir dock utan plats.

Hård krysstrid

Förutom Leila Ali Elmi tar sig ytterligare några miljöpartister med kryss in i riksdagshuset. Maria Gardfjell, kommunalråd i Uppsala är en, Rebecka Le Moine en annan. Hon tar ett mandat i Östergötland.

I Östergötland var striden hård om Centerns enda mandat. Linköpings kommunalråd Muharrem Demirok, var tack vare kryss nära att knipa platsen, men det blev listettan Magnus Ek som tog den.

I Västra Götaland östra tog riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) en riksdagsplats med hjälp av kryss.

Flera profilerade kandidater som velat kryssa sig in lyckades inte. Bland dem märks M-kandidaterna Richard Herrey och Ann Heberlein. Inte heller Liberalernas förstagångskandidat, polisen och förre Robinsonvinnaren Martin Melin, föll väljarna på läppen.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version av denna text fanns en felaktighet om hur Amineh Kakabaveh (V) tilldelats en riksdagsplats.

TT

Fakta: Så utses ledamöter

Partiernas namnlistor ställs mot de namn som väljarna har kryssat för.

En kandidat som står långt ned på en lista kan till exempel få en plats i riksdagen om fem procent av dem som har röstat på ett visst parti i en valkrets har kryssat för det namnet.

Om flera kandidater har nått upp till femprocentsnivån fördelas platserna efter antalet personröster.

När det inte längre återstår någon kandidat med mer än fem procent personröster fördelas mandaten i rangordning efter de kandidater som står högst på partiets lista.

Källa: Riksdagen

ANNONS