Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180113-akrylamid-596548_se.gp_1.jpg
I april börjar EU:s nya regler för det cancerframkallande ämnet akrylamid i livsmedel gälla. Arkivbild.

Flera chipssorter över nytt gränsvärde

I april börjar EU:s nya regler för det cancerframkallande ämnet akrylamid i livsmedel gälla. En undersökning som test- och researchföretaget Testfakta gjort av åtta sorters potatischips visar att tre av dem innehöll högre halter akrylamid än vad de kommande EU-reglerna tillåter, rapporterar SVT Nyheter.

EU-förordningen fastslår att tillverkare av chips med högre halter än 750 mikrogram per kilo måste försöka minska mängden av ämnet i produkten. I Testfaktas analys var OLW:s Sourcream & Onion värstingen med 1 700 mikrogram per kilo, men också chips från Änglamark och Bjäre innehöll över 1 000 mikrogram.

OLW säger att företaget är på väg att åtgärda saken, bland annat genom att byta potatissort.

Livsmedelsverket understryker att konsumenten inte blir sjuk av att få i sig mycket akrylamid vid ett tillfälle utan att målet är mindre exponering av ämnet under livstiden.

Mest läst