Fyra av tio anser att det är dags för kronprinsessan att ta över tronen, enligt en ny undersökning.
Fyra av tio anser att det är dags för kronprinsessan att ta över tronen, enligt en ny undersökning.

Fler vill se Victoria på tronen

Nu är det dags för kungen att kliva av tronen. Det anser fyra av tio svenskar, vilket är fler än när kungen fyllde 65. Och det är fler kvinnor än män som vill se kronprinsessan Victoria ta över.

ANNONS
|

För den som är regent i en monarki är pensionering ingenting att räkna med när 65-årsstrecket är passerat.

I Storbritannien firade den sittande drottningen Elizabeth nyligen sin 90-årsdag. På valborgsmässoafton firar kung Carl Gustaf 70 år och i en stor intervju med TT inför födelsedagen avslöjar kungen att han inte har några planer på att pensionera sig inom de närmaste åren. Och gammal känner han sig inte.

- Man jobbar så länge man orkar och hälsan står en bi, sade han till TT.

En ny mätning gjord av Novus på uppdrag av TT visar dock att det är fler svenskar än tidigare som tycker att det är dags för Sveriges kung att ta ett steg tillbaka.

ANNONS

Fyra av tio anser nu att det är dags för kronprinsessan att ta över. Enligt en Sifo-mätning som gjordes på uppdrag av SVT ett år före kungens 65-årsdag ansåg bara en tredjedel att kungen borde pensionera sig till förmån för kronprinsessan. I samma mätning var stödet för att kungen skulle sitta kvar 50 procent. Novus nya undersökning visar att omkring 40 procent vill att kungen ska sitta kvar. 20 procent vet inte vad det tycker.

Stödet för Victoria på tronen är störst bland kvinnor och bland dem med lägst utbildningsnivå. Alliansväljare anser i högre grad än rödgröna väljare att kungen ska sitta kvar.

- Kronprinsessan och kronprinsessparet är omåttligt populära och väldigt mediala. Hon har en utstrålning som är lite utöver det vanliga och når kanske ut på ett annat sätt än kungen gör, säger Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska föreningen, som en möjlig förklaring.

Att kungligheter abdikerar är som sagt ovanligt. Men under de senaste åren har det skett i bland annat Nederländerna, Belgien och Spanien, i de två senare fallen på grund av sjukdom. Nederländerna har en tradition av att regenten har lämnat över till en yngre tronföljare.

- Kanske är det här något som folk i allmänhet har i bakhuvudet när de svarar på den här typen av frågor, säger Patrik Åkesson.

Stödet för kungahuset har ökat något sedan i fjol. Enligt Medieakademiens förtroendebarometer 2016 har 42 procent av svenskarna stort eller ganska stort förtroende för kungahuset jämfört med 40 procent året innan.

Fakta: Ska kungen sitta kvar?

Alla/män/kvinnor (procentandel)

Anser att kungen ska sitta kvar: 41/42/40

Anser att kungen ska lämna över till Victoria: 39/36/42

Utbildningsbakgrund: Gymnasium/universitet (procentandel)

Anser att kungen ska sitta kvar: 42/42

Anser att kungen ska lämna över till Victoria: 43/34

Resultatet baseras på 1000 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 18–79 år. Intervjuerna gjordes under perioden 14–20 april 2016.

Källa: Novus

ANNONS