Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Fjällräddare och räddningshelikopter från Sjöfartsverket vid Nordalsfjäll. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fler utryckningar för fjällräddarna

  Polisens fjällräddning fick rycka ut närmare nio gånger i veckan, eller totalt 448 gånger, under fjolåret. Det är betydligt mer än tidigare år, beroende på fler tillbud i fjällterräng – men också för att fjällräddarna anlitas i andra sökuppdrag.

  Fjällräddningen gjorde 387 insatser i fjällområdet under fjolåret, visar polisens sammanställning. Men fjällräddarnas kompetens togs tillvara också i eftersökningar av försvunna i andra typer av terräng, vilket gör att antalet insatser landade på totalt 448 stycken.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Att utnyttja fjällräddningen som sökresurs utanför fjällområdet testades under fjolåret, och nu finns den som en permanent resurs.

  Växande intresse

  Samtidigt har kärnuppdraget – alltså utryckningar i fjällterräng – vuxit. De 387 insatserna i fjol kan jämföras med 310 insatser 2016 och 290 insatser år 2015. Ökningen är en följd av att fjällen lockar allt fler besökare, med skiftande bakgrund och erfarenhet.

  - Det finns ett jätteintresse för vår svenska fjällvärld och det är positivt. Men intrycket är att många besökare underskattar hur snabbt vädret kan slå om och överskattar både mobiltäckning och sin egen kondition och förmåga. Man ska gärna åka ut i fjällvärlden, men förbereda sig noga, säger Stephen Jerand, polisens nationella samordnare för fjällräddningen, till TT.

  Arm- och benbrott

  När fjällräddningen rycker ut i fjällområdet handlar det i fyra fall av fem om att undsätta sjuka och skadade.

  - Det jag gläds åt är att vi hjälpt så pass många människor med ett lyckat resultat. Fjällräddarna håller en hög förmåga och klarar av att hantera väldigt komplexa skador – allt från sjukdomar till brutna armar och ben, rygg- och nackskador, säger Stephen Jerand.

  Hans sammanställning för fjolåret visar att totalt 568 personer omfattades av fjällräddarnas insatser, 506 i fjällområdet och 62 i annan terräng.