Fler tvister om otillåtna andrahandskontrakt behandlas i landets hyresnämnder. Arkivbild.
Fler tvister om otillåtna andrahandskontrakt behandlas i landets hyresnämnder. Arkivbild.

Fler tvistar om svarta kontrakt

Antalet tvister om svarta andrahandskontrakt ökar i hyresnämnderna. Ökningen av otillåten uthyrning gäller främst i städerna.

ANNONS
|

Sju av Sveriges åtta hyresnämnder uppger att den otillåtna uthyrningen tycks ha ökat under de senaste två åren, enligt en undersökning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Två av anledningarna till ökningen kan vara att bostadsmarknaden är tuff och att många hyresvärdar har blivit mer medvetna om problemet.

- Det har varit en markant ökning av den typen av ärenden som gäller otillåten andrahandsuthyrning och även när man ser att hyresgästen saknar behov av lägenheten, säger Lise-Lott Wilkens, hyresråd på hyresnämnden i Göteborg, till Ekot.

ANNONS

På kommunala Bostadsbolaget i Göteborg finns jurister som är knutna till störningsjouren och arbetar för en sundare bostadsmarknad. Som ett resultat av satsningen, som inleddes 2015, har nästan 640 lägenheter kommit ut på hyresmarknaden igen.

- Vi driver ärenden på ett annat sätt och vinner fler ärenden i hyresnämnden nu. Juristerna har bra på fötterna när de tar upp ett ärende, säger Elisabeth Sandberg-Selind, uthyrningschef på Bostadsbolaget i Göteborg.

TT

ANNONS