Fler skoterkontroller i påsk

ANNONS
|

Under långfredagen stoppades närmare 100 skoterförare vid en trafikkontroll i fjällen vid Åkersjön, nordväst om Östersund. Två personer blåste positivt i utandningsprovet, men bara en av dem hade straffbar promillehalt. Den personen fick sitt körkort indraget.

- Två av 100 är för mycket, det kan man jämföra med kontroller på väg som brukar vara en på 200. Men det statistiska urvalet är litet, och man kan inte dra för stora växlar på en kontroll, säger Börje Öhman, presstalesperson vid polisen i region Nord.

ANNONS

Fler kontroller

I samband med påskhelgen intensifierar polisen sina skoterkontroller och man genomför kontroller på flera platser. I området runt Klimpfjäll i Vilhelmina var resultatet bättre än i Åkersjön när 300 förare och fordon kontrollerades på påskafton. Alla förare var nyktra vilket är "ett förvånande men glädjande resultat", enligt polis på plats.

- Det är jättemycket skoterfolk i fjällen just nu. Det är rutin att vi förstärker vår närvaro i de folktäta områdena i fjällen under påsken. I det ingår skoterkontroll. Man kollar att folk är nyktra, har godkänd hjälm och att maskinen är i ordning. De här kontrollerna gör vi ofta i samverkan med helikopter, säger Börje Öhman.

Alkoholkultur

Han jämför skoterkulturen med båtkulturen. Han menar att det tidigare varit mer socialt accepterat att dricka alkohol och köra skoter, men att det sakta blir bättre.

- De allra flesta sköter sig, sen finns det några som inte gör det. Men vi ser att när det sker skoterolyckor så är det påfallande ofta som alkohol har varit inblandat, säger Öhman.

ANNONS
TT

ANNONS